Linux aniverseaza astazi 20 de ani – La multi ani Linux! [+VIDEO]

Linux aniverseaza astazi 20 de ani - La multi ani Linux! [+VIDEO]

Acum exact 20 de ani, in Helsinki, Finlanda, lua nastere un concept cu totul nou pentru industria de IT, si anume un sistem de operare gratuit, un sistem de operare ce putea fi modificat dupa bunul plac si cunostintele fiecaruia, si de asemenea redistribuit fara nici o implicatie legala catre oricine cu tot cu modificarile aduse acestuia. Linus Torvalds este numele studentului eminent, care la momentul respectiv se afla la master in domeniul computerelor desigur. In acel an, 1991 el si-a cumparat un computer, 80386, primul computer ce rula pe 32 de biti dealtfel, si pe care timp de o luna l-a folosit pentru a se juca Prince of Persia, in asteptarea unui program numit Minix. Acesta era un sistem de operare educational creat in 1987 pentru universitati si pentru studenti. Gandit inainte de era procesoarelor x86 acesta era un sistem de operare pe 16 biti si nu permitea modificari ale structurii sale.

Au durat aproape cateva luni pana cand Linus Torvalds a creat un emulator pentru a accesa baza de date a universitatii care rula Unix. Folosind codul de programare a lui Minix si bazandu-se pe GNU C Compiler, un limbaj de programare foarte folosit, Linus a reusit sa scrie un sistem de operare pe 32 biti pentru acel 80386 pe care si-l achizitionase cu doar cateva luni in urma. Atunci s-a hotarat sa trimita un e-mail catre lista de mailuri a lui Minix, pe 25 August 1991.

Mailul respectiv stipula ca Linus a creat un sistem de operare doar ca hobby si ca doreste un feedback de la programatorii interesati pentru a il imbunatati.Continutul mailului il regasiti mai jos.

„Buna ziua tuturor celor care folosesc Minix –

Creez un sistem (gratuit) de operare (doar un hobby, nu va fi mare si profesional ca gnu) pentru 386 (486) AT si alte clone. Lucrez la el începand din luna aprilie, si este aproape finalizat. As dori orice feedback cu privire la lucruri pe care voi considerati ca va plac/sau nu va plac la Minix, deoarece sistemul meu de operare se aseamana oarecum cu acesta (au aceeasi structură fizica a sistemului de fisiere (datorita unor ratiuni practice).
Am portat pana in prezent Bash(1.08) şi GCC (1.40), si lucrurile par sa functioneze. Acest lucru implica faptul ca voi obtine ceva practic in cateva luni, si as dori sa stiu ce caracteristici majoritatea oamenilor ar dori de la acesta. Orice sugestii sunt binevenite, dar nu voi promite cale voi si pune în aplicare 🙂
                 Linus (torva. .. @ kruuna.helsinki.fi)
PS. Da – este liber de orice cod minix, si are un sistem de fisiere multi-threaded. Acesta NU este portabil (foloseste sistemul 386 de comutare de task-uri, etc), si probabil ca niciodata nu va suporta altceva decat HDD-uri ATA, cam asta e tot ce am :-(.”

La acel moment el deja portase o serie de functii din Minix catre noul lui sistem de operare si lucra destul de intens impreuna cu cativa programatori care au raspuns la mesajul acestuia. Sistemul de operare insa nu avea un nume. Initial Linus doarea sa il numeasca „Freax„, o combinatie intre freak, free si X-ul de la Unix. Cand codul sursa a fost mutat catre un server FTP, Ari Lemmke (colegul lui Linus, partenerul acestuia, si Administratorul serverului) a denumit directorul respectiv in Linux pentru ca nu ii placea numele de Freax.

De atunci acesta a luat amploare mai mult decat se puteau astepta cei doi colaboratori. In decembrie 1992 acesta a fost lansat sub licenta GNU GPL ca si primul sistem de operare Linux, si au inceput sa apara diverse versiuni preluate de alte centre de cercetare si personalizate (Debian, Slackware). Asa s-a transformat acum in cel mai popular sistem de operare gratuit ce atunci incepuse doar ca un hobby, al unui tanar care dorea sa depaseasca limitele software-ului pentru hardware-ul existent la vremea respectiva. Linux a fost de asemenea „vinovat”de popularitatea pe care au avut-o sistemele 386 si 486.

In 1996, abia 5 ani mai tarziu a aparut si mascota acestuia, Tux, un pinguin simpatic. In acelasi an Linux a reusit sa foloseasca caracteristicile si puterea de calcul a mai multor procesoare simultan, devenind astfel o optune viabila pentru industrie si companii mari ce isi permiteau acel hardware.

IBM si Oracle au inceput atunci sa isi arate suportul pentru acel sistem de operare. Combinat apoi cu clientul Apache, Linux a devenit baza pentru industria internetului fiind sistemul de operare ce rula aproape perfect pe orice sistem de calcul si fiind cel mai rapid la momentul respectiv.

Partea interesanta vine acum, in 2011, cand dupa statistici internationale Linux este inca sistemul de operare care propulseaza intre 50 – 80 la suta din serverele de web din toata lumea. Companii precum Amazon, Google, Facebook, Twitter sunt doar putine dintre cele care  ruleaza pe servere Linux. Ubuntu, este una dintre cele mai populare versiuni de Linux care de asemenea se bucura de o popularitate deosebita pe piata desktop-urilor din ziua de astazi, aproape 4 procente.

Va las acum in compania unui clip realizat de cei de la The Linux Foundation care au realizat o retrospectiva foarte interesanta pentru ziua de astazi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: