Invazia ultrabook-urilor

Invazia ultrabook-urilor

Daca pana de curand conceptul de ultrabook era doar un design spre care producatorii de PC-uri aspirau, odata cu IFA 2011, acestia au trecut la fapte si au venit cu mostre functionale ale noilor PC-uri subtiri. Desi Asus a prezentat aceste modele de laptop-uri de ceva vreme, Acer, Samsung, Toshiba si Lenovo au asteptat pana acum pentru marea dezvaluire.

Unul dintre primele astfel de laptopuri dezvaluite a fost Toshiba Protege Z830, care vine cu o carcasa realizata din aliaj de magneziu, si un display de 13 inci cu rezolutia 1366×760. Desi cantareste putin peste 1 kg si are o inaltime de 1,6 cm, Toshiba a reusit sa includa un procesor Core i (5 sau 7, in functie de preferinte), 6 GB DDR3 si o baterie cu opt celule. Tastatura noului toshiba este retroiluminata, iar cei mai neglijenti se pot bucura sa afle ca este rezistenta la umezeala. La capitolul conectica si accesorii avem de a face cu trei porturi USB (doua 2.0, unul 3.0), un port Ethernet, HDMI si VGA, si un slot pentru carduri SD, plus nelipsitul modul WiFi b/g/n, un webcam si optional un Intel Wireless Display. Desi nu stim cat vor costa laptopurile Z830 in functie de configuratie, Toshiba ne asigura ca preturile vor incepe de undeva sub 1000$.

 

Urmatorul pe lista este Lenovo cu modelele U300, U300s si U400. In timp ce U300 reuseste sa fie mai subtire decat Macbook Air, acesta vine cu un display de 13 inci, aceleasi procesoare Intel care se gasesc in toate Ultrabook-urile, si este din fabrica echipat cu SSD de 256 GB. Din pacate, memoria RAM maxima este de 4 GB. Carcasta este realizata din aluminiu anodizat, care promite sa fie mai rezistent la zgarieturi decat competitia (a se citi Apple), iar tastatura desi nu este iluminata, serveste drept aerisire pentru coolere si este rezistenta la lichide. U300s este in mare parte acelasi laptop, cu porturi HDMI, Ethernet si USB in plus, care insa este putin mai gros si mai greu. U400 vine cu un display de 14 inci, insa si cu o placa video dedicata (Radeon 6470M) si o unitate optica DVD-RW. Preturile incep de la 799$ pentru U3001,195$ pentru U300s si 849$ pentru U400.

 

Samsung va intra pe piata de ultrabook-uri cu Series 9, o clasa de laptopuri pentru clientii mai pretentiosi. Acesta vine cu acelasi displayde 13 inci cu rezolutia 1366×768, insa acesta este mat si foarte luminos, foarte util celor care folosesc laptopul in spatii cu foarte multa lumina naturala. Procesorul implicit este un Core i5, iar memoria RAM inclusa „cantareste” doar 4 GB. Laptopul nu include o placa video dedicata, fiind bazata pe solutia Intel HD3000 inclusa in noile procesoare Sandy Bridge. Bateria dispune de 6 celule care pot alimenta noul ultrabook pana la 4-5 ore, iar SSD-ul de 128 GB asigura performanta ridicata in aplicatii. Din pacate, pretul de 1.600$ nu arata foarte bine in fata competitiei, care ofera computere mai puternice la un pret mai mic.

 

Ultimul Ultrabook demn de atentie de la IFA a fost Acer Aspire S3, un alt laptop ultrasubtire care vine cu o carcasa din aliaj de magneziu. Spre diferenta de celelalte laptopuri din gama, Acer ofera pentru S3 mana libera tuturor clientilor pentru a alege unul din procesoarele din seria i, fie ca e vorba despre i3, i5 sau i7. La fel si in cazul mediului de stocare interna, exista optiunea de a alege un HDD sau SSD. Bateria este cotata la 7 ore de utilizare normala, iar pretul poate varia de la 800 la 1200 de Euro, in functie de optiunile alese.

Acum ca stim planurile majoritatii producatorilor de computere mobile in cadrul segmentului Ultrabook, mai crede cineva ca in doi ani vom mai avea alt tip de laptopuri pe piata?