Intel si tehnologia Multi-Core

Intel si tehnologia Multi-Core

Astazi, 16 Septembrie la IDF au avut loc din nou o serie de discutii interesante legate de viitorul tehnologiei. Intel, unul dintre pionierii in domeniu, si de asemenea unul din cei care conduce inca aceasta revolutie tehnologica a readus in tema subiectul legat de viteza cu care se dezvolta tehnologia. Acum cativa ani ne minunam in fata inventei Hyper Threading-ului, acel procesor Pentium 4 care emula inca un nucleu pentru a procesa mai rapid informatiile. Acum variantele dual-core sau quad-core nu mai sunt nici macar de actualitate. Se stie deja ca un procesor i7 detine 4 nuclee fizice si inca 4 virtuale.

“Începând cu 2006, Intel şi comunitatea IT au lucrat împreună pentru a creşte potenţialul computingului many şi multi-core. Impactul acestei colaborări trece de limitele computingului de înaltă performanţă, ajungând să ofere soluţii multor probleme de computing”, a declarat Rattner.  “Ceea ce am demonstrat nu reprezintă decât o parte din ceea ce va fi posibil în viitor, folosind sisteme multi-core şi computing la scară largă”, a adăugat el.

Justin Rattner are functia de Intel Chief Technology Officer si a fost principalul purtator de cuvant al discutiilor Intel din aceasta zi de la IDF.

Compania continua sa depaseasca limitele tehnologiei incercand sa o aduca la noi niveluri de performanta cu un consum de energie mult mai redus. Rattner a prezentat procesorul Near-Threshold Voltage, folosind circuite cu voltaj extrem de scăzut, care reduc foarte mult consumul de energie. Acest procesor rulează rapid şi coboară consumul de energie sub 10 miliwaţi când are un volum redus de lucru. Acest nivel este suficient de mic pentru a-l menţine în funcţiune, fiind alimentat doar de o celulă solară de mărimea unui timbru poştal. Cipul obţinut de cercetători nu va deveni un produs în sine, dar rezultatele acestor studii ar putea conduce la integrarea unor circuite scalabile cu voltaj apropiat de valoarea-prag într-o gamă largă de viitoare produse, reducând consumul de energie de cel puţin 5 ori. In concluzie nu conteaza cat de putin consuma un procesor sau cat de puternic este, poate consuma si mai putin si produce si mai mult. Imi place gandirea asta, insa se aplica mai degraba celor care au fonduri imense pentru cercetare si dezvoltare.

Hybrid Memory Cube, un sistem DRAM dezvoltat de Micron* în colaborare cu Intel, prezintă o nouă abordare a design-ului de memorie, asigurând o eficienţă energetică de 7 ori mai bună faţă de actualul DDR3. Hybrid Memory Cube foloseşte o configuraţie specială formând un “cub” compact şi utilizând o nouă interfaţă de memorie extrem de eficientă, care ridică ştacheta pentru energia consumată per bit transferat, susţinând în acelaşi timp rate ale transferului de date de 1.000 de miliarde de biţi pe secundă. Aceste cercetări ar putea îmbunătăţi foarte mult serverele optimizate pentru cloud computing, precum şi pentru sistemele Ultrabook, televizoare, tablet PC-uri şi smartphone-uri.

Pentru ce se folosesc sistemele Multi-Core?

Ei bine aplicabilitatea acestora este practic nelimitata. Daca stam sa ne gandim orice dispozitiv ce foloseste un procesor ar avea nevoie de mai multa putere de calcul pentru a realiza anumite operatii mai rapid sau pentru a rula programe mai complexe. De ce nu folosim insa mai multe procesoare legate intre ele pentru acest lucru? Ei bine o facem, insa nu este chiar economic, costurile sunt mult mai reduse cand nucleele acestor procesoare se afla sub o singura pastila de siliciu. In industria de IT insa procesoarele multi-core ajuta de exemplu in cazul serverelor de tip cloud, oferindu-le un timp de raspuns mai mic, pentru aplicatii de tip Java sau Unix si in multe alte scopuri. De xemplu pentru un server cloud este vital sa poata procesa cererea intr-un timp record pentru a oferi un raspuns utilizatorului. Aceasta se traduce prin latenta cu care de exemplu vizionam un clip pe internet sau ascultam o melodie. Nu este de vina doar conexiunea de internet. De cate ori nu vi s-a intamplat sa va treziti cu clipul de pe YouTube blocat sau cu mesaje de eroare ca nu a putut fi rulat. Acest lucru nu este din vina ISP-ului ci din cauza unor servere care ajungand la capacitatea maxima refuza conexiunile pentru ca nu mai are timp sa le proceseze.

In domeniul securitatii de asemenea este un avantaj folosirea procesoarele multi-core. Infrastuctura, comunicatii, cercetare, toate sunt domenii ce beneficiaza din plin de aceste noutati tehnologice. Realizati insa sper ca acele doua inovatii de mai sus vor fi transformate in produse finite peste cel putin 5 ani de acum incolo. Probabil chiar si atunci nu vom ajunge sa ne folosim noi utilizatorii de rand de aceea tehnologie ci doar companiile de renume.

Viitorul totusi suna bine nu?

Citește și: