15 apr. 2011 | 11:47

Intel si Micron lanseaza tehnologia NAND pe 20 nanometri

ACTUALITATE
Intel si Micron lanseaza tehnologia NAND pe 20 nanometri

memorii, stocare, NAND, smartphones, tablete, SSD, 20nm, 8GB, Intel, Micron, lansare

Smartphone-urile, tabletele sau SSD-urile au de-acum doua variante de dezvoltare: fie devin mai mici, fie devin mai destepte. Si asta pentru ca Intel si Micron au lansat o noua tehnologie NAND pe 20 de nanometri (nm), care produce o capacitate de stocare de 8 GB intr-un singur dispozitiv NAND cu memorie flash de tip multi-level cell (MLC).

Produs de IM Flash Technologies (IMFT), un joint venture intre Intel si Micron, dispozitivul pe 20 nm, de 8 GB, are numai 118 mm2 si reduce cu 30 pana la 40% suprafata placii, fata de tehnologia anterioară pe 25 nm. Acest lucru genereaza o mai mare eficienta a sistemului, ceea ce permite producatorilor de tablet-uri si smartphone-uri sa foloseasca spatiul extra pentru a aduce imbunatatiri, precum o baterie sau un ecran mai mare, ori sa adauge un nou chip cu alte functii.

memorii, stocare, NAND, smartphones, tablete, SSD, 20nm, 8GB, Intel, Micron, lansare

Noul proces tehnologic este cel mai eficient mod de a creste capacitatea de stocare, avand in vedere si faptul ca ofera cu aproximativ 50% mai mult spatiu de stocare comparativ cu tehnologia pe 25 nm. Procesul tehnologic pe 20 nm ofera performanta si rezistenta asemanatoare generatiei anterioare a tehnologiei.

Dispozitivul pe 20 nm, de 8 GB, este distribuit acum sub forma de mostre, estimandu-se ca va intra in productia de serie in al doilea trimestru al lui 2011. In acest moment, Intel si Micron sunt asteptate sa lanseze si mostre de device-uri de 16GB, creand capacitati de stocare de pana la 128 GB intr-un singur SSD care e mai mic decat un timbru postal din Statele Unite.