Intel Panther Point va suporta nativ USB 3.0

Intel Panther Point va suporta nativ USB 3.0

Daca dupa ultimul upgrade erati convinsi ca sunteti acoperiti din punct de vedere tehnologic pentru cativa ani, iata cateva noutati din partea Intel. In primul rand, urmatorul chipset pregatit de companie sub numele de cod Panther Point va avea, in sfarsit, suport nativ pentru USB 3.0 [review], dupa cum rezulta dintr-o prezentare care s-a „scurs” catre presa. Se pare ca noua platforma va avea suport pentru patru porturi la viteza completa USB 3.0, iar alte 10 porturi vor oferi conexiuni USB 2.0. Porturile USB 3.0 vor fi deservite exclusiv de un controller dedicat XHCI, care le ofera o largime de banda de 5Gbps, fara ca vreunul sa-l incetineasca pe celalalt.

Cerintele in materie de sistem de operare pentru noua platforma vor fi foarte dure: Windows XP si Vista vor fi excluse cu totul, limitand utilizatorii la folosirea lui Windows 7 sau a urmatorului 8 si echivalentele lor pentru servere. Linux va avea parte de direvere open-source pentru noua platforma. Apple nu este mentionata dar asta este oarecum normal, intrucat Apple de obicei refuza sa fie inclusa in liste de compatibilitate anuntate de terte parti, pana ce nu a facut ea insasi anuntul.

Nu s-a auzit nimic insa de Light Peak, cea mai performanta conexiune cercetata de Intel, care, potrivit companiei, ar fi deja disponibila pentru folosire, intr-o prima etapa cu conectori de cupru, urmand ca ulterior sa fie folosita fibra optica in locul cuprului. Light Peak va asigura viteze care vor permite, spre exemplu, transferul unui intreg disc Blu-ray obisnuit in ceva de genul 30 de secunde!

Panther Point va fi cipsetul companion al viitorarelor procesoare Ivy Bridge, care ar trebui sa intre in productie in 2012. Suportul nativ USB 3.0 din partea Intel va fi vital pentru noua platforma. USB 3.0 este o tehnologie folosita inca de anul trecut, cand v-am povestit si noi despre un asemenea dispozitiv, dar a folosit controllere hardware de la terte parti precum NEC, in lipsa unui suport oficial din partea Intel, ceea ce a dus la reticenta multor companii fata de aceasta tehnologie.


Sursa: Electronista

Citește și: