Intel anunta a doua generatie de procesoare Core

Intel anunta a doua generatie de procesoare Core

Sandy Bridge, a doua generatie de procesoare Core de la Intel, a fost anuntata oficial si numara nu mai putin de 29 de membri. Da, ati citit bine, 29 de procesoare, ce vor aduce fara indoiala valuri de noi laptopuri si desktopuri. Dupa mai multe luni de anunturi si demonstratii, Intel a dat publicitatii detaliile noilor sale procesoare Core i3, i5 si i7, construite pe microarhitectura de 32nm, primele care includ pe aceeasi placuta si procesorul si controlerul de memorie si solutia grafica.

Aceasta abordare distincta rezulta intr-un produs cu dimensiuni mai mici, ale carui componente interactioneaza mult mai bine intre ele, un exemplu fiind posibilitatea overclock-arii simultane, atat a CPU-ului, cat si a procesorului grafic, ambele partajand pana la 1 MB de cache.

Puterea grafica a noilor procesoare nu va rivaliza cu solutiile grafice discrete, adica placile video dedicate, dar este mai mare decat oricand. Potrivit Intel, noile procesoare grafice HD 2000 si 3000 ofera dublul performantei de care erau capabile sistemele bazate pe Capella. Mai mult, Intel a imbunatatit tehnologiile Turbo Boost si Hyper-threading, astfel incat noile cipuri sporesc si mai mult performanta CPU-urilor, in cazul quad-core-urilor mobile sporul atingand chiar 60 de procente. La asta se adauga consumul redus al noilor cipuri integrate si posibilitatea de a opri cu totul un drive optic care nu face nimic, ceea ce duce la o „incredibila autonomie a bateriei” estimata de Intel.

Se pare ca procesoare quad-core i7 vor fi primele care vor fi incluse in noi sisteme laptop sau desktop, urmand ca versiunile dual-core sa inceapa sa echipeze noi sisteme nu mai devreme de luna februarie. Versiunile utra-low voltage (ULV) destinate laptopurilor ultraportabile vor fi disponibile in a doua jumatate a anului. Intel nu i-a uitat nici pe tweakeri, care vor avea parte de o serie speciala de procesoare overclockabile marcate „K”, care permit setari individuale pentru fiecare nucleu de procesare, dar vor avea nevoie si de o placa de baza premium, echipata cu un cipset P67 Express.

Noua familie de procesoare introduce si noi tehnologii, in special video, de care cu siguranta ve ti tot auzi in lunile ce urmeaza:

* Intel Quick Sync Video – Chiar daca titlul nu spune mare lucru, Intel promite cu aceasta tehnologie transcodare video mult mai rapida, cu ajutorul caracteristicii Quick Sync care poate face encodare in hardware de pana la 17x mai rapid decat generatiile mai vechi de cipuri grafice integrate. Intel are deja parteneriate cu companii media precum CyberLink, Corel si ArcSoft pentru a permite conversia video accelerata hardware a semnalelor H.264 si MPEG-2.

* Intel InTru 3D / Clear Video HD – Adica rulare Blu-ray 3D prin HDMI 1.4? Nici o problema pentru platforma Intel Core 2011. Asta nu inseamna ca Intel va furniza tehnologia 3D pentru laptopuri sau desktopuri, ci va asigura rularea de continut 3D stereoscopic si HD pe televizor, folosind o conexiune HDMI.

* WiDi 2.0 – WiDi (Wireless Display) capata in sfarsit suport pentru 1080p. Asta inseamna ca streaming-ul de semnal full HD este in sfarsit posibil cu noile procesoare Intel, chiar daca mai sunt unele lag-uri si va trebui folosit un nou receptor TV pentru a beneficia pe deplin de noile abilitati full HD.


Sursa: Engadget

Citește și: