Fa curatenie in meniurile contextuale

Fa curatenie in meniurile contextuale

Windows, meniuri contextuale, utilitare, NirSoft, download, Tips & TricksSe pare ca fiecare aplicatie nou instalata lupta din rasputeri pentru a-si cuceri un loc in meniurile contextuale ale Windows-ului. Adica in meniurile care apar atunci cand dai click dreapta, fie pe desktop, fie in Explorer. Daca se intampla sa fi instalat aplicatiile dand rapid clickuri pe Yes, Next sau OK fara sa setezi inca din instalare efectele asupra meniurilor contextuale, ai toate sansele ca acestea, in loc sa fie o modalitate rapida de a executa ceva, sa devina mai degraba un mini-cosmar, cu j’de mii de optiuni posibile pe care tre sa le citesti inainte de a gasi ce ai nevoie. Ba mai mult, in functie de cat de neglijent a fost scrisa o aplicatie, se poate sa ramai cu intrari in meniurile contextuale chiar si de la aplicatii care au fost demult dezinstalate.

Unul dintre cele mai la indemana exemple este – de altfel excelentul – VLC player, care isi adauga intrari in meniurile contextuale pentru o gramada de tipuri de fisiere, daca nu debifezi aceasta optiune inca de la instalare. Acum, daca nu ai nevoie de toate astea, ce te faci? Cel mai simplu este sa apelezi la cateva tweakuri de Registry, cu obisnuitele avertismente privind posibilitatea de a-ti da Windows-ul peste cap daca nu stii ce faci. Daca te simti geek si te incumeti sa bantui prin cheile din Registry, gasesti toate detaliile aici (inca odata, retine avertismentul de mai sus). Dar daca nu ai chef de tweakuit prin Registry, exista doua mici utilitare de la NirSoft care te ajuta sa faci curat in meniurile contextuale de o maniera mult mai eleganta si intuitiva.

Meniurile contextuale sunt de doua mari tipuri: extensii shell ale Explorer-ului („shellex”, daca alegi calea geek descrisa mai sus), care apar cand dai click dreapta undeva intr-o fereastra de Explorer, sau itemuri obisnuite, care apar cand dai click dreapta pe desktop sau oriunde altundeva cu exceptia unei ferestre Explorer („shell” pentru geek).

Windows, meniuri contextuale, utilitare, NirSoft, download, Tips & TricksPrimul utilitar de care vorbim este ShellMenuView, care permite administrarea tuturor item-urilor „shell” intr-o interfata usor de folosit. Tot ce ai de facut este sa scrollezi in jos pana gasesti item-ul care te enerveaza si apoi sa dai click pe butonul Disable (ala rosu din bara de unelte de sus). Pentru mai multe optiuni poti da… click dreapta pe item-ul cu pricina. Celalalt utilitar se ocupa de „shellex” sau Shell Extensions, numindu-se intuitiv ShellExView. Aceeasi poveste ca mai sus, mergi la item-ul care te intereseaza si da-i disable sau click dreapta pentru alte optiuni.

Windows, meniuri contextuale, utilitare, NirSoft, download, Tips & TricksCu ajutorul acestor doua utilitare poti face in cateva minute curatenie in toate meniurile contextuale, aducandu-le la starea in care erau in prima zi cand ai instalat/reinstalat Windows-ul, sau chiar si mai bine, pentru ca, dupa parerea mea, unele chestii din meniurile contextuale implicite chiar merita dezactivate. Ma rog, le ai pe toate la dispozitie in aceste doua utilitare, asa ca „knock yourself out”, dar ai grija, totusi, ce faci, sa nu cumva sa dezactivezi si item-uri utile.

Cele doua utilitare se pot folosi prin simpla lor dezarhivare intr-un director propriu, sau pot fi instalate cu optiuni de uninstall, daca mergi pe paginile produselor mentionate mai jos si descarci installer-ul de acolo. Ca sa nu-ti aglomerezi meniul de start cu o chestie pe care o vei folosi doar din cand in cand, cel mai simplu este cu dezarhivarea, dupa care poti sterge directorul cu pricina pentru ca modificarile facute persista si daca stergi utilitarul (e suficient sa pastrezi arhiva, daca mai ai nevoie ulterior).


Descarca utilitarele de pe Playtech sau mergi la paginile producatorului (ShellMenuView sau ShellExView), unde gasesti mai multe detalii si versiuni pentru sisteme de operare pe 64 de biti sau auto-installere.


Sursa: How-to Geek

Citește și: