Deficitul global de HDD-uri impinge preturile si mai sus

Deficitul global de HDD-uri impinge preturile si mai sus

In ultima vreme poate ati observat o crestere destul de agresiva a preturilor HDD-urilor normale, in comparatie cu o scadere usoara a SSD-urilor si a memoriilor RAM. Cauza generala a acestui fapt sunt inundatiile din luna octombrie din Tailanda, lucru ce a fortat o multime de fabrici sa se inchida temporar sau definitiv. Unele site-uri de vanzari IT au facut o analiza a cresterii preturilor si au ajuns la concluzii destul de interesante.

Una dintre ele este ca pretul unui HDD a crescut de la 200 de lei la aproape 500 de lei in unele cazuri, asta inseamnand 150% doar in intervalul 1 – 15 octombrie.

Avand in vedere ca hardul este una dintre cele mai achizitionate componente de PC in toata lumea, ne putem astepta la un deficit major, unii precizand ca ar fi vorba de aproape 70 milioane de unitati atat pentru destop, cat si pentru laptop. Cererea estimata global pentru acest an este de aproximativ 180 milioane de unitati.

La Smart IT orice platforma de dezvoltare este acceptata.

– CEA MAI AMPLA COMPETITIE DE WEB & MOBILE DIN ROMANIA –

Inscrie-ti aplicatia!

Acest deficit poate avea consecinte generale, companiile producatoare de laptopuri inca putand creste preturile de achizitie pentru a acoperi aceste costuri neasteptate. Lucrul este posibil sa se intample chiar in aceasta luna, sfarsitul de an fiind decisiv din punct de vedere al vanzarilor de computere si componente IT.

Cand se vor rezolva aceste probleme de productie si de livrare a unitatilor de stocare? In mod sigur, nu in acest an, unii producatori fiind destul de optimisti ca in primele trei luni ale 2012 se va ajunge la un nivel acceptabil. Vorbesc aici de disponibilitate, nu si de pret.

Avand in vedere cresterea la care au fost supuse global aceste componente, este foarte probabil ca tot anul viitor sa ne confruntam cu preturi mai ridicate la computere decat in 2011. Pacat, chiar doream mai mult spatiu de stocare, se pare ca va trebui sa mai astept ceva vreme.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: