23 nov. 2011 | 18:10

CISCO lanseaza seria de routere Linksys E – Ce e nou? [+PREVIEW]

ACTUALITATE
CISCO lanseaza seria de routere Linksys E - Ce e nou? [+PREVIEW]

CISCO, unul dintre marii jucatori globali pe piata de retelistica, mai putin prezenti in ultima vreme si pe segmentul de end-user, a iesit astazi cu noutati in seria Linksys, brandul sub care au comercializat de-a lungul timpului routere pentru consumatorii finali.

Noile modele sunt in numar de cinci si vin cu preturi incepand de la 209 lei pana la 739 lei, lucru care se poate observa in tabelul de mai jos notate cu rosu. De asemenea, nu voi incerca sa va plictisesc cu specificatii tehnice, pentru ca le veti regasi in acelasi tabel.

Click pe imagine pentru a o mari.

Se poate observa lipsa optiunii dual band la seria 1000 (Linksys 1200 si Linksys 1500) precum si conexiunea LAN Gigabit care nu este prezenta. Lipsesc, de asemenea, optiuni precum Virtual USB sau Media Server si doar 1500 detine nativ implementarea pentru IPV6.

Seria 2500, serie care este de fapt reprezentata de doar un model, are 4 antene interne si suporta si conectare pe 5 GHz.

E3200 si E4200 pot fi considerate varfurile de gama, acestea sunt aproape identice ca performante. Din nou, E3200 nu are Media Server, iar puterea semnalului este ceva mai redusa, folosind altfel decat E4200 cele 6 antene interne. Acesta este si modelul pe care l-am luat la „puricat”:

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Linksys E3200/|width=480]

Ar mai fi cateva precizari de facut la acesta. In primul rand, carcasa este construita dintr-un plastic de calitate foarte buna, alegerea culorilor este de asemenea excelenta, iar design-ul este din nou cu un pas inainte fata de alti producatori. Dupa cum bine stim, Linksys a renuntat la antenele externe inca de la ultimele modele lansate si unele dintre acestea parca nu s-au comportat atat de bine pe cat ne-am fi asteptat. Cu E3200 pot spune ca a functionat din prima la viteze maxime dintr-o camera in alta, fara nici o pierdere de semnal semnificativa. Atat pe 2.4 cat si 5 GHz primele transferuri au atins viteza specificata, transferuri efectuate cu un o placa de retea PCI Express cu antena dedicata de dimensiuni generoase.

Partea din spate a router-ului m-a impresionat cel mai mult la prima vedere.

Existau cateva lucruri de care doream sa se tina cont. Unul dintre ele era pozitionarea USB-ului intr-una din lateralele routerului pentru a nu incomoda introducerea unui stick sau cablu USB supradimensionate, aici am regasit aceasta asezare. Al doilea element era prezenta unui buton fizic pentru oprirea sau resetarea primara a router-ului fara a pierde datele conexiunii salvate pe acesta, din nou un plus pentru routerul Linksys E3200. Langa conectorul de alimentare, exista si un buton de reset de culoare albastra care are aceeasi functie de reseteare simpla a dispozitivului.

Un alt element bine pozitionat este butonul de reinitializare a tuturor setarilor ce se afla sub router si poate fi accesat doar cu ajutorul unui pix sau creion. Pana si textura partii inferioare a acestuia o apreciez, mai ales prin faptul ca ajuta foarte mult la racirea componentelor. Cam atat deocamdata despre acest model.