22 feb. 2011 | 13:14

AMOLED generatia a treia – Super AMOLED Plus cu explicatii

ACTUALITATE
AMOLED  generatia a treia – Super AMOLED Plus cu explicatii

Chiar daca AMOLED-ul a reusit sa impresioneze deja un numar foarte mare de utilizatori, adevarul este ca tehnologic integreza un mare compromis.

Aproape toate panourile AMOLED de pe piata apeleaza la o functie intitulata PenTile care, desi aparent genereaza imagini clare, la o privire mai atenta acestea sunt verzui. Faptul se datoreaza frecventei mai mari de subpixeli verzi in comparatie cu cei rosii si albastri. Aceasta problema nu exista in cazul panourilor traditionale (CRT, LCD, Plasma), care pentru fiecare pixel integreaza un subpixel rosu, unul verde si unul albastru.

Cel putin in teorie, Samsung a rezolvat problema, iar viitoarele panouri care vor fi integrate in telefoane si tablete vor include un nou tip de tehnologie AMOLED intitulata Super AMOLED Plus. Printr-un proces intitulat Real-Stripe, vom vedea pe viitoarele panouri AMOLED pixelii RGB pe care ii cunoastem de atatia ani.

Daca ar fi sa nu-i credem pe cei de la OLED-Info, care au lansat zvonul, ne putem lua cu siguranta dupa Samsung, care la CES a promis o dublare a numarului de subpixeli din viitoarele panouri. Singura problema a acestei noi tehnologii este ca necesita mai mult spatiu per pixel, aproape justificand trecerea de la 4 inci pentru ecranul din Galaxy S [review] la 4,3 inci in cazul Galaxy S II.