AMD APU – Berlin 2011 [CONFERINTA] [+VIDEO]

AMD APU - Berlin 2011 [CONFERINTA] [+VIDEO]

Am participat zilele trecute la conferinta de lansare a noului APU AMD, mai exact a singurului APU (Advanced Processing Unit) adevarat. Spre deosebire de concurenta, acesta ofera intr-un cip nu mai mare decat cele anterioare o putere de procesare atat pentru aplicatii cat si pentru jocuri nemaiintalnita. Va las in compania unui mic clip de introducere in cadrul caruia puteti observa un entuziasm real al prezentatorilor, nu numai unul dictat de catre pozitia pe care o ocupa in companie. Speakerii sunt:

Alberto Bozzo – Corporate Vice President si General Manager Produse pentru Europa, Middle East si Africa pentru AMD

Leslie Sobon – Corporate Vice President Worldwide Product & Outbound Marketing AMD

Sincer am fost destul de sceptic la cele spuse de acestia pentru ca stim bine cum reusesc oamenii de PR si Marketing (si nu ii invinovatesc, asta e jobul lor, ba chiar ii admir) sa te imbrobodeasca si sa te faca sa iti doresti acel produs. Ei bine situatia cu noile jucarii nu a fost aceeasi, ba chiar am ramas personal destul de surprins de ce pot sa faca noile jucarii. Motivul pentru a fost ales Berlinul pentru a face un astfel de anunt a fost acela ca orasul in sine este un exemplu de inovatie, de la schimbarile politice rapide pana la arhitectura deosebita pe care o gazduieste. Sunt perfect de acord cu el. In al doilea rand s-a facut o legatura cu filmele SF si tehnologia pe care o prezentau acestea care mi s-a parut putin exagerata, putin, pentru ca dupa ce am avut ocazia sa pun mana pe una din jucariile de acolo am inceput sa cred. Experienta mea cu produsele AMD, cele destinate segmentului de portabile a fost relativ limitata, fapt ce s-a datorat si disponibilitatii mai reduse a acestora pe piata din Romania. Am avut insa termen de comparatie concurenta.

In clipul urmator veti vedea ce poate face un laptop dotat cu un procesor AMD A8 cu o placa grafica integrata.

Sa discutam putin imaginile de mai sus. Ei bine acel laptop este dotat dupa cum am mentionat cu un procesor din seria A8 si cu o placa video din gama Radeon 6000 integrate ambele in acelasi cip. In prima secventa am vazut cum ruleaza DIRT 3 pe un astfel de sistem. Trebuie sa spun ca este destul de impresionant. Avand in vedere ca daca rulam acelasi joc pe un sistem competitiv dotat cu unul din noile procesoare Intel cu grafica integrata in mod sigur nu vom obtine aceleasi rezultate, deja nu mai avem nevoie sa alegem un sistem portabil cu o placa grafica dedicata cat mai puternica doar pentru a ne putea juca pe laptop. Acum vom miza pe o placa grafica dedicata pentru a obtine cele mai bune rezultate din punct de vedere grafic.

In al doilea segment este prezentata o noua tehnologie de codare video si stabilizare a imaginii. Aceasta realizeaza aceste task-uri in timp real pentru un film HD si reuseste dupa cum se poate observa sa stabilizeze o imagine luata cu o camera video folosita intr-un mediu sportiv, aproape ca si cum utilizatorul care a filmat imaginile ar fi folosit un trepied.

A treia secventa este de asemenea destul de impresionanta. Integrarea placii video direct in acelasi cip cu procesorul, si miniaturizarea elementelor constructive aduc o autonomie de inca cateva ore pentru un laptop cu performante medii sau foarte bune. Folosit in Idle, doar cu Wireless-ul pornit, in general pentru navigare web, un laptop poate rezista acum pana la 11 ore iar in full load, cu procesorul si placa video la 90% incarcare autonomia acestuia este de aproape 3 ore, cu o ora mai mult decat a unui laptop asemanator ca si performante, de la concurenta.

Mai multe detalii tehnice si specificatii, precum si o trecere in revista in premiera a modelelor de laptop-uri prezente la conferinta veti regasi in urmatorul articol.

Citește și: