3D fara ochelari pe iPhone cu i3D [+VIDEO]

3D fara ochelari pe iPhone cu i3D [+VIDEO]

Tehnologia 3D a inceput sa devina din ce in ce mai comuna in ultimii ani. Costurile de productie nu mai sunt atat de mari, iar rezultatul direct al scaderii investitiei in productie este un pret mai accesibil pentru televizoarele capabile de afisare in 3D. Nici piata mobila nu a fost ignorata, Nintendo lansand in luna martie a acestui an Nintendo 3DS [review], o consola capabila de afisare a imaginilor tridimensionale fara a folosi ochelari. Din pacate insa, costurile de productie ale display-urilor lenticulare sunt inca scumpe.

Pentru a aduce cel putin impresia de 3D pe device-uri fara display-uri 3D, Jeremie Francone si Laurence Nigay au realizat o aplicatie de iOS (compatibila cu iPhone 4, iPod Touch 4 si iPad 2) numita i3D, care foloseste camera de pe fata telefonului pentru orientare.  Cand device-ul sau utilizatorul se misca, algoritmul aplicatiei calculeaza unghiul din care acesta priveste si modifica imaginea in timp real. Efectul este neasteptat de bun, oferind impresia de volum fara nici un fel de ochelari sau display special.

Aplicatia i3D este disponibila chiar acum pe App Store si poate fi downloadata gratuit. In afara de cateva demonstratii ale acestei tehnologii, aceasta nu face mare lucru, fiind mai mult o metoda de a prezenta avantajele folosirii acestui algoritm. Este posibil ca pe viitor cei doi developeri sa licentieze aceasta tehnologie catre alti dezvoltatori de aplicatii interesati de un efect asemanator, asemeni motoarelor grafice din jocuri.

Iata si o demonstratie i3D, lansata in urma cu aproape doua luni, cand aplicatia nu era inca disponibila publicului larg:

Citește și: