26 Tbps: un nou record de viteza de transfer pentru un singur laser

, 24 Mai, 13:32

In Germania, in cadrul Institutului de Tehnologie Karlsruhe, Prof. Wolfgang Freude impreuna cu alti colegi ai sai au spart recordul de viteza de transfer pentru un singur laser prin fibra optica. Viteza atinsa a fost de 26 de terabiti pe secunda si foloseste o tehnica prin care lumina dintr-un fascicul este impartita in peste 300 de culori, fiecare putand stoca propriile informatii.

Astfel, folosind un singur fascicul laser, informatiile sunt „sparte” in mai multe bucati si reconstruite la capatul celalalt al transmisiei la viteze uimitoare. Freude a declarat ca a depasit deja viteza de 100 de terabiti pe secunda in alte experimente, insa acelea implicau sute de lasere care transmiteau concomitent. Avand in vedere ca un singur laser poate acum transmite aproximativ o treime din viteza atinsa anterior, recordurile de viteza stabilite acum nu vor mai sta foarte mult in picioare.

Din pacate, tehnologia din spatele acestor viteze nu poate fi pusa in practica in viitorul apropiat. Totusi, odata cu nevoia de viteze mai mari de download a utilizatorilor,  in zece ani este posibil sa vedem o versiune comerciala a acesteia. Pana atunci insa, trebuie sa ne multumim cu cei cativa Mbps pe care ni-i ofera companiile de internet la ora actuala.

Sursa: BBC

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Comentarii

„trebuie sa ne multumim cu cei cativa Mbps pe care ni-i ofera companiile de internet la ora actuala.”

Ce megabiti, coane ?! Eu am conexiune gigabit metro cu 100mbps international 🙂
Ai ramas in urma rau cu tehnologia… bre editorule.

Cătălin Nițu

Oricat de greu iti vine a crede, viteza metropolitana folosita in cazul conexiunilor Peer-to-peer (torrent, dc++) nu este viteza adevarata a internetului tau.

Faptul ca placa ta de retea zice ca ai 100Mbps nu inseamna ca internetul tau va functiona la viteza maxima.

De exemplu RDS ofera citez „pana la 100 Mb/s” insa nu iti garanteaza. De asemenea, alte companii de la noi nu ofera nici macar atat. Vezi Romtelecom cu ClickNet sau vezi UPC.

Mai mult, de multe ori viteza de internet pentru site-urile externe de cele mai multe ori nu se apropie nici de 10Mbps.

Retelele de cartier in general ofera viteze foarte mari la bani putini, insa la prima ploaie ramai fara net cateva ore/zile sau pana cand ii ameninti pe patroni ca reziliezi contractul cu ei daca nu vin sa iti repare conexiunea. Asa ca, da, desi Romania este una din tarile cu cel mai rapid internet din lume, nici noi nu primim cine-stie-ce viteza.. si DA pot fi considerati numai „cativa” Megabiti pe secunda.

Ce va mai place sa faceti pe profesorii 🙂
Uite, http://www.speedtest.net/result/1315157573.png

Si asta pt ca ruleaza torrentul si face upload.
Si uite si unul in international: http://www.speedtest.net/result/1315159888.png
Singurul punct slab este uploadul in afara, dar nici n-am nevoie de el.
So.. ce ziceai ?

Upload cu 270 mb ? pe ce planeta ? sau esti din viitor cumva ?

Da.. sunt de pe planeta Bucuresti. Nu sunt doar 270, aia erau cu uTorrentul la seed…
http://www.speedtest.net/result/1315319003.png

OK, si dupa un final m-am convins, ai viteza foarte buna, felicitari, dar:

324 Mbps [Megabit-per-second]
324000 Kbps [Kilobit-per-second]
40.5 MB/sec [Megabyte-per-second]
40500 KB/sec [Kilobyte-per-second

40 MB, destul de impresionant.
http://www.mediaroad.com/products/speedcheck/free_tools/unit_convert/

Cătălin Nițu

Nu stiu exact ce vrei sa demonstrezi, insa.. bravo… cred.

Daca vrei sa iti faci reclama la provider (sau poate este chiar firma ta), se poate discuta in alti termeni, insa reclama gratuita nu e tocmai profitabila pentru noi.

Imi cer scuze, intentia nu a fost de a face reclama si nu, nu este firma mea. Vroiam doar sa-ti demonstrez ca nu se mai lucreaza cu „cativa megabiti” in zilele astea…

Poti sterge toate posturile mele daca te deranjeaza in vreun fel.

O seara buna!

Cătălin Nițu

Din pacate nu ai reusit sa ma convingi de nimic. Niste png-uri de SpeedTest nu valoreaza nimic. Si chiar daca presupunem prin absurd ca asta e viteza ta reala de download, la o astfel de conexiune are probabil acces 1% din toata populatia care foloseste astfel de servicii din Romania. Nu poti generaliza la scara larga.

Scrii despre capacitatea de transmisie a fibrei optici terminand articolul cu o aberatie. @John iti dovedeste simplu ca fibra optica suporta deja viteze mult mai mari, iar tu incerci sa il combati prin faptul ca acea viteza este doar pe metropolitan.
Si pentru acces la metropolitan cum transferi informatia, nu tot prin acea fibra optica?
Pana si pe abonamentul de 29 de lei de la RDS te apropii de 100 de mb pe download (am obtinut 90mb acum 1 an, cand am facut ultimul test).
Pentru cei interesati: Chiar si cablul UTP Cat 6 suporta Gigabit (1000mb), tocmai din acest motiv mare majoritate a placilor de baza care se produc acum au placi de retea incorporate ce suporta 1000 de mb.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail