26 Tbps: un nou record de viteza de transfer pentru un singur laser

, 24 Mai, 13:32

In Germania, in cadrul Institutului de Tehnologie Karlsruhe, Prof. Wolfgang Freude impreuna cu alti colegi ai sai au spart recordul de viteza de transfer pentru un singur laser prin fibra optica. Viteza atinsa a fost de 26 de terabiti pe secunda si foloseste o tehnica prin care lumina dintr-un fascicul este impartita in peste 300 de culori, fiecare putand stoca propriile informatii.

Astfel, folosind un singur fascicul laser, informatiile sunt „sparte” in mai multe bucati si reconstruite la capatul celalalt al transmisiei la viteze uimitoare. Freude a declarat ca a depasit deja viteza de 100 de terabiti pe secunda in alte experimente, insa acelea implicau sute de lasere care transmiteau concomitent. Avand in vedere ca un singur laser poate acum transmite aproximativ o treime din viteza atinsa anterior, recordurile de viteza stabilite acum nu vor mai sta foarte mult in picioare.

Din pacate, tehnologia din spatele acestor viteze nu poate fi pusa in practica in viitorul apropiat. Totusi, odata cu nevoia de viteze mai mari de download a utilizatorilor,  in zece ani este posibil sa vedem o versiune comerciala a acesteia. Pana atunci insa, trebuie sa ne multumim cu cei cativa Mbps pe care ni-i ofera companiile de internet la ora actuala.

Sursa: BBC

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail