Windows 7/Vista „God Mode”

Windows 7/Vista


Windows_7_Gode_Mode

Se tot vorbește de la o vreme, prin comunitățile celor pasionați de tweaking, de senzaționalul „God Mode”, o opțiune secretă pe care ar avea-o Windows 7, care reunește într-o singură fereastră toate setările posibile pentru întregul sistem de operare, sau, mă rog, tot ce poți face din Control Panel.

Ei bine, vestea bună este că da, există și funcționează exact așa cum se spune. Cealaltă veste nu este una proastă ci doar faptul că presupusul „God Mode” exista încă de pe vremea lui Vista (sub care funcționează la fel de bine) și nu este nici un „Easter Egg” și nici măcar vreun secret. Opțiunea a fost dezvoltată deliberat de programatorii Windows-ului pentru a ajuta procesul de afișare a rezultatelor căutărilor. Pagina „All Tasks”, așa cum apare ea de fapt în Registry, este consultată ori de câte ori cauți ceva în câmpul de căutare din fereastra Control Panel si dacă termenul căutării corespunde cu ceva din pagină, respectiva opțiune va fi oferită în rezultatele căutării.

Dar acest simplu instrument intern pentru programatorii Windows-se dovedește a fi o foarte cool opțiune, pe care care s-ar putea să o vrei. Tot ce ai de făcut este să creezi un folder nou (click dreapta, New, Folder), oriunde vrei tu și să îi dai numele:

God Mode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Dacă te amuză, în loc de God Mode poți scrie ce vrei tu, dar de la punct încolo trebuie să ai codul de mai sus. Problema e că tot codul va apărea în numele folderului. Așa că soluția mai elegantă ar fi să creezi un shortcut (nu este nevoie să creezi și folderul și shortcut-ul, ajunge doar shortcut-ul), iar la locație intruci codul de mai jos (iar la nume ce vrei tu):

explorer.exe shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Vei obține un shortcut cu iconița explorerului, dar logic ar fi să ai iconița lui Control Panel, deci click dreapta pe shortcut, apeși Properties și apoi Change Icon. În câmpul de text tastezi control.exe, apoi selectezi iconița și dai OK-uri până ieși din toate ferestrele de dialog.  Cel mai bine se vede maximized și poți seta asta cu click dreapta pe shortcut și la executare selectezi Maximized. Dacă ți-e lene să treci prin toți pașii sau cumva nu-ți iese, din secțiunea de download poți obține un shortcut gata creat pentru tine (îl poți redenumi după dorințele musculaturii tale).

Acum, dacă tot suntem la capitolul eleganță, ai alte trei opțiuni, și mai cool decât shortcut-ul: bara de activități (taskbar-ul, mai pe românește), meniul contextual al iconiței Computer (click dreapta pe Computer) sau meniul contextual al desktopului (click dreapta pe desktop). Sau toate trei, dacă nu ți se pare prea mult. Iată cum:

God_Mode_Shortcut_in_Taskbar

Taskbar
1. Creezi sau descarci shortcut-ul cum vorbirăm mai sus.
2. Tragi cu mouse-ul shortcut-ul în zona Quick Launch (unde ai probabil și alte iconițe; dacă nu vezi Quick Launch, click dreapta pe taskbar și la Toolbars selectezi Quick Launch) sau click dreapta pe shortcut și selectezi Add to Quick Lauch, sau Pin to Taskbar dacă ai Windows 7. După asta poți șterge shortcut-ul de pe desktop dacă vrei, va rămâne în Taskbar.

God_Mode_in_Computer_Context_Menu

Meniul contextual al iconiței Computer
1. Tastează regedit în Run sau căutarea din meniul Start și apasă Enter. Se va deschide Registry Editor.
2. Navighează până la:
HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}
3. Fă un nou key sub „Shell”. Click dreapta pe „Shell” și selectează „New -> Key„. Denumește-o GodMode.
4. În panoul din dreapta schimbă valoarea lui „Default” (dublu click pe el) cu numele God Mode (sau cum vrei tu să apară).
5. Click dreapta pe noua cheie creată la pasul 3 și selectează „New -> Key„. Denumește noua cheie command.
6. În panoul din dreapta, schimbă valoarea lui „Default” cu:
explorer shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
7. Pentru a seta o iconiță, selectează cheia creată la pasul 3 și în panoul din dreapta fă un nou String numit „Icon”. Setează-i valoarea cu iconița preferată, de preferință control.exe ca să apară iconița Control Panel-ului.

În final trebuie ca tot ce ai făcut să arate așa:

God Mode Setup Computer Context Menu

Dacă vrei un script de registry gata făcut pentru a realiza totul automat, descarcă-l de aici. În arhiva zip vei găsi două fișiere REG care se instalează cu un simplu dublu-click pe ele.

God Mode în Desktop Context Menu

Meniul contextual al desktopului
1. Tastează regedit în Run sau căutarea din meniul Start și apasă Enter. Se va deschide Registry Editor.
2. Navighează până la:
HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell
3. Fă un nou key sub „Shell”. Click dreapta pe „Shell” și selectează „New -> Key„. Denumește-o GodMode.
4. În panoul din dreapta schimbă valoarea lui „Default” (dublu click pe el) cu numele God Mode (sau cum vrei tu să apară).
5. Click dreapta pe noua cheie creată la pasul 3 și selectează „New -> Key„. Denumește noua cheie command.
6. În panoul din dreapta, schimbă valoarea lui „Default” cu:
explorer shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
7. Pentru a seta o iconiță, selectează cheia creată la pasul 3 și în panoul din drepta fă un nou String numit „Icon”. Setează-i valoarea cu iconița preferată, de preferință control.exe ca să apară iconița Control Panel-ului.
Pentru a seta poziția în meniu, fă un nou String numit”Position” și setează-l: Top (pentru a apărea sus) sau Bottom (pentru a apărea jos)

God_Mode_in_Top_Desktop_Context_MenGod_Mode_in_Bottom_Desktop_Context_

În final, trebuie ca tot ce ai făcut să arate așa:

God_Mode_to_Desktop_Context_Men

Dacă vrei un script de registry gata făcut pentru a realiza totul automat, descarcă-l de aici. În arhiva zip vei găsi fișiere REG pentru toate variantele din Windows 7 și pentru utilizatorii de Vista.

Sper să vă amuze și aveți grijă cum umblați prin regiștri. Urmați strict pașii de mai sus sau descărcați scripturile gata făcute

Descarcă de pe Playtech shortcut-ul către Windows God Mode.

Sursa: Tweaking with Vishal