28 sept. 2010 | 04:25

USB 3.0: in spatele cuvintelor

REVIEW
USB 3.0: in spatele cuvintelor

memorie, memory stick, USB 2.0, USB 3.0, timpi de transfer, transfer de date, Kingston, Kingston Data Traveler Ultimate 3.0, Asus, Asus N73, feature

De la o vreme, in tot mai multe specificatii apare o sintagma care, daca la inceput a ridicat cateva sprancene curioase, azi a inceput sa devina o specificatie din ce in ce mai comuna si relativ normal de asteptat. Este vorba despre USB 3.0, care, incet dar sigur, se pregateste sa inlocuiasca USB 2.0 in dotarea standard a dispozitivelor capabile de transfer de date.

Deja cand citim prin diverse locuri ca un dispozitiv este dotat cu un controller USB 3.0 nici nu ne mira si nici prea spectaculos nu mai este, desi conexiunile USB 3.0 sunt inca destul de rar intalnite, fiind prezente doar pe cele mai recente dintre produse.

Mai mult, nici dispozitivele mobile de stocare compatibile cu USB 3.0 nu sunt tocmai locuri comune, asa ca, atunci cand am avut ocazia de a testa un memory stick de 32 GB compatibil cu USB 3.0 m-am gandit ca poate v-ar interesa cateva detalii despre experienta reala pe care o veti descoperi folosind un astfel de dispozitiv.

memorie, memory stick, USB 2.0, USB 3.0, timpi de transfer, transfer de date, Kingston, Kingston Data Traveler Ultimate 3.0, Asus, Asus N73, feature

Mi-a picat in mana un stick Kingston de 32 GB Data Traveler Ultimate 3.0, dar am avut la indemana si un laptop dotat cu un port USB 3.0,  mai precis un Asus N73, fara de care nu ar fi fost prea relevant ce poate face un astfel de memory stick folosit doar cu un computer cu dotarea standard USB 2.0.

Desigur, cea mai relevanta chestie in cazul unui memory stick este viteza cu care poate transfera datele de colo-colo, dar daca ati remarcat pana acum in cazul in transfer, valoarea raportata de sistemul de operare fluctueaza, uneori destul de mult daca este  vorba de un fisier de mari dimensiuni, si in general tinde catre, dar rareori atinge viteza teoretica din specificatiile mai mult sau mai putin oficiale.

Cum nu sunt tocmai un tester hardware, sincer m-a interesat mai putin viteza medie de transfer a fisierelor. Pe ambalaj scrie ca in testele interne ale Kingston stickul a citit date cu viteza de 80 MB/sec si le-a scris cu 60 MB /sec in cazul unei conexiuni USB 3.0, iar in cazul uneia 2.0 viteza de citire si scriere a fost identica, 30 MB/sec. Dupa cum era de asteptat, in ambele cazuri vitezele raportate de sistemele de operare s-au apropiat destul de mult de aceste valori, dar au mai si fluctuat pe alocuri, asa ca in general aceste valori se pot aproxima ca fiind reale.

memorie, memory stick, USB 2.0, USB 3.0, timpi de transfer, transfer de date, Kingston, Kingston Data Traveler Ultimate 3.0, Asus, Asus N73, feature

Dar si mai relevant mi se pare ceea ce de fapt si conteaza cel mai mult si anume cat dureaza un transfer cap-coada. Am luat, asadar, doua fisiere, un kit de 7 GB si un film de 700 MB si am pus mana pe un cronometru.

In primul rand, pe sistemul meu destul de vechi, echipat cu porturi standard USB 2.0, transferul fisierului de 7 GB dinspre stick spre computer a durat 3 minute si 50 de secunde, iar in sens invers 5 minute si 10 secunde. Fisierul de 700 MB s-a copiat de pe stick pe computer in 23 de secunde, iar invers in 33 de secunde.

Pe o conexiune USB 30, diferentele sunt semnificative. Fisierului de 7 GB copiat de pe stick pe computer i-a luat doar 2 minute in cap sa ajunga acolo, iar pe sens invers transferul a durat doar un minut si 40 de secunde. In cazul fisierului mic, nici n-am prea apucat sa-mi aprind o tigara, intrucat de pe stick pe computer a ajuns in 13 secunde, iar in sensul invers in 17 secunde.

memorie, memory stick, USB 2.0, USB 3.0, timpi de transfer, transfer de date, Kingston, Kingston Data Traveler Ultimate 3.0, Asus, Asus N73, feature

Beneficiile majore apar mai ales in cazul transferului de fisiere de mari dimensiuni, cand durata transferului scade simtitor. Desgur, pot oricand aparea diferente intre datele obtinute de mine si alte teste efectuate pe platforme hardware diferite de ce am avut eu la indemana, dar nu cred ca diferentele ar fi foarte mari. Asa ca mi se pare destul de sigur sa afirm ca un dispozitiv USB 3.0 cu o conexiune USB 3.0 aproape dubleaza vitezele de transfer de date cu care erati obisnuiti pana acum. In consecinta, pe masura ce aceasta combinatie se va „democratiza” in suficienta masura, veti pierde semnficativ mai putin timp cu transferul de date sau back-up-urile, iar rularea de multimedia de pe un astfel de dispozitiv va deveni mult mai lina decat de pe un dispozitiv USB 2.0, care oricum asigura deja o redare in conditii foarte bune.

Rezultatele mi se par extrem de satisfacatoare si abia astept sa-mi iau (si implicit sa-mi si permit) un hard disc extern cu USB 3.0 si, in general, orice are in specificatii asa ceva. Asa ca, data viitoare cand veti mai citi USB 3.0 pe undeva, nu veti gresi cu nimic daca va ganditi la viteze duble fata de tot ce stiati pana acum.

Sa nu ziceti ca nu v-am avertizat!


Timpi de transfer pe o conexiune USB 2.0
Fisier de 7 GB:
memory stick spre computer: 3 minute 50 de secunde
computer spre memory stick: 5 minute 10 secunde
Fisier de 700 MB
memory stick spre computer: 23 secunde
computer spre memory stick: 33 secunde


Timpi de transfer pe o conexiune USB 3.0
Fisier de 7 GB:
memory stick spre computer: 2 minute
computer spre memory stick: 1 minut 40 secunde
Fisier de 700 MB
memory stick spre computer: 13 secunde
computer spre memory stick: 17 secunde