04 mart. 2010 | 12:05

SSDNow V2 by Kingston [Review]

TEHNOLOGIE
SSDNow V2 by Kingston [Review]

Mic da' rău

Oferta de SSD-uri tocmai ce s-a mai îmbogățit cu o serie de produse, anume cea de-a doua generație de V-uri de la Kingston, botezate SNV425. Aceasta se împarte în două categorii, raportându-ne la capacitatea de stocare (64GB și 128GB) și trei forme de prezentare: la plic (SSD-ul în ambalajul anti-static), în pachetul menit notebook-urilor și kitul pentru desktop, a cărui alcătuire v-am prezentat-o deja. În privința prețurilor, ele sunt ceeeva mai mici, însă panta graficului preț/timp este în continuare monotonă și nu vrea nici în ruptul capului să ia calea pe care o așteptăm cu toții, SSD-urile satisfăcând în continuare doar poftele entuziaștilor prosperi, în timp ce muritorilor de rând le aruncă doar un rânjet meschin de pe piedestalul lor.

 

Revenind la ale noastre, astăzi vă vom prezenta un kit de upgrade pentru notebook SNV425-S2BN/128GB.

 

Ambalaj și conținut

Din păcate, Kingston nu a umblat deloc la print, volumul de informații și prezentarea fiind practic identice cu ale seriei premergătoare. Singura diferență la care trebuie să luați seama, este sticker-ul pe care trebuie să scrie SNV425 și capacitatea, ca să nu te pomenești cu vreun alt model a cărui producție a fost întreruptă. Vă reamintim că singurele informații pe care le veți găsi sunt tipul kit-ului, conținutul pachetului și informații despre cum poți pierde garanția de trei ani.

DSC_0197

 

Deosebirea dintre kit-urile Desktop și Notebook se simte doar când deschideți pachetul S2BN (BN=bundle notebook, BD=bundle desktop) în interior găsind doar cele sfinte pentru laptop: drive-ul propriu-zis, rack-ul USB cu cablul de rigoare și un CD bootabil ce adăpostește manualul și aplicația Acronis True Image HD.

Un sfat prietenesc, nu vă pierdeți timpul să mutați viruși, malware și registry-ul de pe vechiul HDD, cea mai buna soluție este să faceți un back-up manual documentelor creație personală (evitați exe-urile) și instalați un sistem de operare curat. Apropo, ca să nu existe dubii, performanțele drive-urilor SNV425 sunt aceleași, indiferent de ambalaj.

 

Prezentare produs și teste

De la ultima măsurătoare oficială dimensiunile HDD-ului de 2,5” nu s-au schimbat așa că SNV425 le respectă (69,85 x 100 x 9,5 mm), și se încadrează în categoria muscă pe apă plată cu lămâie, cântărind sub 100g. Cipurile folosite sunt MLC-uri NAND, ce se împacă de minune cu bateriile notebook-urilor și tendința eco, consumând doar 5,2W (0,7W sleep). Mai are rost să amintim de TRIM? Răspunsul este DA, această comandă/facilitate fiind una foarte importantă pentru ca SSD-ul să fie un upgrade veritabil și longeviv. SNV425 recunoaște aceasta comandă direct din cutie și ea vine doar din partea sistemelor de operare Windows 7, Server 2008 R2 și Linux (kernel 2.6.33), fără soft adițional.

Comunicarea cu drive-ul se face prin interfața SATA II sau prin USB (cu ajutorul rack-ului), iar diferența față de generația anterioară, este ca 425 nu mai prezintă pinii pentru update firmware, singurele mufe fiind cea SATA și cea destinată alimentării.

Conexiuni

 

Sistemul de test

Sursă

460W Sirtec

Placă de bază

MSI P43 NEO-F(SB: Intel® ICH10R chipset)

Procesor

Intel E8400 @3.0 GHz

RAM

4×1024 MB DDR2 800MHz Corsair (4-4-4-12 2.1V)

Sistem de operare

Windows 7 64bitUltimate

HDD

Seagate ST3500320AS

 

WEI

 

Aplicațiile pe care le-am folosit CrystalDiskInfo 3.5.1, CrystalDiskMark 2.2 și HDTune Pro 4.01

 

SMART

 

CrystalDiskMark

 

50MB                           100MB                         500MB                         1000MB

 

HDTune Pro

[galleria gid=”tune”]

 

După cum era de așteptat, din teste reiese că această a doua generație de V-uri depășește, performanțele predecesoarei, ba chiar și pe cele înregistrate de V+ (Citire). La capitolul scriere, lucrurile nu s-au schimbat prea mult, graficul din HDTune prezentând aceleași variații considerabile, dar în intervalul 29MB/s – 173MB/s și o medie de 95MB/s. concluzia este că din punct de vedere al performanței, lucrurile evoluează de la o zi la alta și sunt foarte curios ce vor reuși să facă cei de la Kingston cu SATA3, epuizând practic banda oferită de SATA2. În orice caz, dacă se respectă ritmul actual, peste vreo 10-20 de ani vom avea noi nevoie de upgrade-uri pentru a ține pasul cu tehnologia.