01 iun. 2010 | 13:49

Sony Alpha NEX: de ce te vor invidia profesionistii

ACTUALITATE
Sony Alpha NEX: de ce te vor invidia profesionistii

Sony, Sony Alpha, camera Sony Alpha, Sony DSLR, camera Sony DSLR, camera Sony Alpha DSLR, Sony Alpha NEX, Sony Alpha NEX-3, Sony Alpha NEX-5, Sony Alpha NEX lansare, Sony Alpha NEX-3 lansare, Sony Alpha NEX-5 lansareSony, Sony Alpha, camera Sony Alpha, Sony DSLR, camera Sony DSLR, camera Sony Alpha DSLR, Sony Alpha NEX, Sony Alpha NEX-3, Sony Alpha NEX-5, Sony Alpha NEX lansare, Sony Alpha NEX-3 lansare, Sony Alpha NEX-5 lansare

Pana acum stiai ca esti fotograf amator pentru ca foloseai o camera point-and-shoot, cu caracteristici tehnice relativ limitate, dar foarte usor de setat. Iar pozele rezultate mergeau foarte bine intr-un album de amintiri al familiei, chiar daca nu ti-au iesit toate cadrele asa cum ai fi vrut. Stiai ca ai depasit stadiul de amator atunci cand ti-ai luat primul aparat DSLR, iar calitatea pozelor rezultate a compensat din plin costurile aparatului si setului de obiective. Dar, din cand in cand, te mai cuprinde o oarecare nostalgie a vremurilor cand era suficient sa indrepti camera catre un subiect si sa apesi declansatorul, stiind ca vei face o poza OK, fara a verifica in prealabil un imens check-list de setari ale camerei DSLR. Ei bine, acum joci in alta liga si lucrurile nu mai pot fi vreodata la fel de simple. Sau pot?

Sony raspunde afirmativ acestei intrebari, cu ajutorul a doua noi camere foto compacte, dar care ofera o calitate a imaginii si o viteza de reactie proprii aparatelor din gama DSLR. Noile membre ale familiei α, modelele NEX-5 si NEX-3 beneficiaza si de avantajul obiectivelor interschimbabile, totul intr-un design surspinzator de compact. Inovatia care permite acest lucru este eliminarea sistemul mecanic cu oglinda, care reduce grosimea celor doua camere pana la 24,2 mm (modelul NEX-5, fara grip si montura) in punctul cel mai subtire. Un detaliu de rafinament, NEX-5 beneficiaza de o carcasa din magneziu, foarte usoara si in acelasi timp extrem de rezistenta, transformand-o in cea mai compacta camera cu obiective interschimbabile.

Sony Alpha NEX-3

[galleria gid=NEX-3]

Cele doua modele sunt construite in jurul noului senzor CMOS Exmor APS HD, cu o rezolutie de 14,2 megapixeli. Cu mult mai mare decat senzorul camerelor compacte obisnuite, noul senzor de la Sony captureaza imagini cu zgomot extrem de redus si efecte de defocalizare creative, familiare utilizatorilor de DSLR. Calitatea fotografiilor si a inregistrarilor video este imbunatatita de puternicul procesor BIONZ, care asigura fotografierea la viteze mari, specifica DSLR-urilor, cu focalizare rapida si precisa si cu un timp minim de raspuns de la apasarea butonului pana la declansarea obturatorului. Ambele camere pot surprinde, de asemenea, actiuni rapide, prin intermediul rafalei de pana la 7 cadre/s la rezolutie completa.

Noile NEX-uri au o interfata eleganta si intuitiva, prin care nu ai cum sa te ratacesti, intrucat nu este nici pe departe la fel de stufos ca in cazul aparatelor DSLR. Sistemul de control al noilor meniuri este si el foarte simplu, constand intr-o rotita de control si doua taste ce activeaza diversele optiuni, in functie de zona de meniu in care te afli. Rotind selectorul, poti seta si adancimea focalizarii, iar schimbarile pot fi previzualizate ‘live’ pe ecranul LCD. Cel mai simplu mod de a seta aparatul este iA (Intelligent Auto), care ofera rezultatele dorite pentru aproape toate fotografiile pe care le vei face.

Ecranul LCD Xtra Fine are o vizibilitate foarte buna, chiar si pe lumina puternica de zi, si o generoasa diagonala de 7,5 cm (3″). Ecranul beneficiaza de un contrast foarte bun, gratie tehnologiei TruBlack incorporate, si poate fi inclinat pe verticala, pentru o vizualizare confortabila din orice unghi de fotografiere.

Sony Alpha NEX-5

[galleria gid=NEX-5]

Modelele NEX-5 si NEX-3 sunt primele modele α ce ofera inregistrare video HD. Cu o simpla apasare a butonului dedicat, Movie REC, poti inregistra clipuri video HD, cu sunet stereo, sub forma de fisiere MPEG4. In plus, NEX-5 poate filma clipuri full HD (1920 x 1080i), sub forma de fisiere AVCHD, ce pot fi urmarite prin intermediul conexiunii la un televizor HD.

O alta functie ce ofera rezultate excelente este modul de fotografiere Sweep Panorama. Prin apasarea butonului declansator si balansarea aparatul de fotografiat in lateral sau pe verticala, camera va captura un numar mare de cadre, realizand in mod automat imagini panoramice pline de detalii, la calitate de 23 de megapixeli, cu un unghi de vizualizare de 226 de grade. Aparatul te va atentiona daca nu l-ai miscat suficient de rapid si, dupa cateva incercari, vei putea realiza fotografii panoramice impecabile, fara a mai fi nevoie de editarea lor ulterioara cu vreun soft. Imaginile panoramice pot fi ulterior admirate 3D prin intermediul televizoarelor compatibile BRAVIA 3D..

De asemenea, modul Auto HDR a fost imbunatatit. NEX-5 si NEX-3 pot surprinde acum cu o viteza mai mare de raspuns trei imagini la valori de expunere diferite, combinate electronic in aparatul de fotografiat. Din proces rezulta o singura imagine High Dynamic Range, cu nuante pronuntate si detalii profunde ale umbrelor.

Dar dincolo de toate celelalte capabilitati ale noilor NEX-uri, compatibilitatea cu o gama variata de obiective interschimbabile ramane elementul crucial, care extinde considerabil posibilitatile artistice ale camerei. Cel mai compact si usor dintre ele, ideal pentru fotografierea de zi cu zi, este obiectivul de E-16mm/ F/2.8 (SEL16F28). Dar in excursii sau alte ocazii in care folosesti camera vei descoperi un partener ideal in obiectivul E 18-55mm F/3.5-5.6 (SEL1855), cu stabilizator de imagine SteadyShot incorporat. Ambele modele sunt disponibile sub forma de kit cu un obiectiv, sau kit cu doua obiective. In plus, NEX-5 poate fi, de asemenea, achizitionata sub forma unui kit alaturi de obiectivul E 18-200 F/3.5-6.3 (SEL18200), optional, ce ofera un zoom optic de 11x, alaturi de stabilizatorul de imagine SteadyShot cu mod activ pentru unghiul mare de captura al filmarilor. Si daca se intampla sa detii deja obiective mai vechi Sony α, Minolta si Konica AF, le poti folosi si cu noua ta camera, prin intermediul unui adaptor de montura optional, LA-EA1, care extinde compatibilitatea cu o gama suplimentara de 30 de obiective si teleconvertoare α, alaturi de un set generos de obiective cu montura A (numai cu focalizare manuala).

Poate ca noile camere α nu te vor determina sa renunti complet la kilogramele gentii foto pe care o porti dupa tine de obicei si daca esti pasionat de fotografie vei continua sa apreciezi versatilitatea unei camere DSLR. Dar incepand cu luna iunie, cand vor sosi pe piata NEX-5 si NEX-3, multi incepatori vor avea la indemana tot ce le trebuie din punct de vedere tehnic pentru a realiza fotografii la calitatea de care este capabil DSLR-ul tau, si oricine a folosit vreodata o camera point-and-shoot poate deveni un rival.


Specificatii (ambele modele, daca nu este precizat altfel)

Rezolutie: 14.2 megapixeli
Senzor de imagine: CMOS Exmor APS HD (23.4×15.6mm)
Procesor: Procesor de imagine BIONZ™
Compatibilitate obiective: Montura E; (cu adaptor, doar MF, fara obiectivele de mare zoom), obiectivele Sony α, Minolta si Konica AF
Gama ISO: ISO 200 – 12800
Filmare: AVCHD: max. 1920 x 1080i, 17Mbps; MP4: max.1440x1080i, 12Mbps (NEX-5), MP4: max.1280 x 720 p, 9Mbps (NEX-3)
Fotografiere continua:  Pana la 2,3 cps / 7 cps cu setarea prioritatii de viteza (AF / AE setat)
Zoom digital de precizie: 10x
Sistem de focalizare automata: Contrast AF (25 multi-punct/cu centru de greutate/punct flexibil)
Sistem de contorizare: Contorizare prin senzorul principal de imagine (49 de segmente de masurare multipla de lumina, cu centru de greutate, punct
Functii de fotografiere: Detectia fetei; detectia zambetului; Sweep Panorama (3D ready); iAUTO; Auto HDR; mod Anti Motion Blur; fotografiere nocturna, cu aparatul in mana
Stiluri creative: Standard, Vivid, Portret, Landscape, Apus, B / W
Afisaj: LCD de 7.5cm (3”) Wide, cu tehnologia XtraFine TruBlack (rezolutie de 921k), unghi ajustabil 80◦ sus/45◦ jos
Sistem anti-praf: invelis antistatic, plus mecanism de rasucire a senzorulu
Interfete: Iesire HDMI (cu PhotoTV HD si BRAVIA Sync); port USB 2.0 Hi-Speed
Putere: 330 de cadre aprox. (Conform standardului CIPA)
Stocare: Card de memorie Pro Duo, Pro-HG Duo; card SD, SDHC, SDXC
Accesorii incluse in pachet: Curea de umar; baterie, incarcator, cablu USB, CD-ROM; Flash
Culori disponibile: Negru, argintiu (NEX-5); Negru, argintiu, rosu (NEX-3)
Greutate si dimensiuni:
NEX-5: 287g cu baterie si card de memorie PRO Duo; 110.8×58.8×38.2mm (HxLxl)
NEX-3: 297g cu baterie si card de memorie PRO Duo; 117.2×62.6×33.4mm (HxLxl)
– Ambele modele: Grosimea minima 24.2mm (fara sistemul de prindere si sistemul de fixare)