13 mai 2010 | 15:33

Se inverseaza rolurile: HTC – petent si Apple – parat

ACTUALITATE
Se inverseaza rolurile: HTC – petent si Apple - parat

htc-apple-lawsuit

Ne aducem cu totii aminte cum, la inceputul lunii martie, Apple a chemat in judecata compania HTC pentru folosirea fără autorizaţie a 20 de patente, pentru dezvoltarea telefoanelor pe baza de Android. Si cum conflictul dintre cele doua nu pare deloc a se apropia de un sfarsit, parata din primul proces intenteaza acum o actiune in justie impotriva Apple, pentru incalcarea a 5 patente HTC, solicitand in acelasi timp Comisiei Internationale a Comertului din Statele Unite (ITC) si oprirea de la comercializare pe teritoriul SUA a tuturor dispozitivelor iPhone, iPod si iPad.

Masura de interzicere a comercializarii produselor in cauza este una comuna in cazul proceselor bazate pe proprietatea intelectuala, si simplu fapt ca a fost ceruta nu inseamna ca va fi si pusa in aplicare.

Actiune

Dintre cele 5 patente despre care HTC spune ca i-au fost incalcate, doua au legatura cu gestionarea energiei pentru dispozitivele mobile, doua cu personalizarea contactelor, iar a al cincilea cu dialer-ul ce permite un acces facil la memorie. Ariile incalcate sunt mult mai restranse decat ceea ce acuza Apple in primul proces.

Dar sa le luam pe rand:

1

Patent 6.999.800Metoda de gestionare a energiei in cazul smartphone-urilor: permite trecerea individuala a telefoanelor de ultima generatie de la off, la standby si la normal, pentru a conserva energia. Incalcarea acestui patent priveste direct iPhone-ul si iPad-ul 3G, deoarece priveste dispozitivele cu „mobile phone system”. ITC va trebui sa decida daca data modem-ul incorporat in iPad 3G este inclus in aceasta speta.

2

Patent 5.541.988 – Telephone dialler cu acces rapid la memorie – permite acces rapid la agenda telefonica si la panoul de formare a numerelor pentru apelare. Numele si numarul de telefon al persoanei apelate sunt afisate simultan pe ecran, in urma introducerii in keypad a literelor ce compun numerele sau a numarului de telefon (in tot sau in parte).

Patent 6.058.183 – Telephone dialler cu acces rapid la memorie – existenta unei functii de selectare a paginilor in cadrul agendei, care permite parcurgerea lor una cate una, memoria alocata fiind impartita in mai multe directoare, existand si posibilitatea utilizarii tastaturii numerice.

3

Patent 6,320,957 – Telephone dialler cu acces rapid la memorie: dialer organizat pe pagini care permite accesarea dupa ID, dar si afisarea informatiilor in cazul in care o anumita persoana din agenda suna. Nu se aplica pentru iPod si iPad.

4

Patent 7.716.505 – metode de controlul energiei in cazul dispozitivelor electrice portabile: acestea dispun de o sursa de alimentare si de o memorie volatila pentru stocarea de date, in cazul consumarii bateriei. Initial, dispozitivul intra in sleep mode, iar datele din memoria volatila sunt transferate intr-o memorie non-volatila. Intr-o etapa finala, dispozitivul se opreste.