Scaun cu vibratii pentru soferi, pentru siguranta in trafic

Scaun cu vibratii pentru soferi, pentru siguranta in trafic

Desi in prezent automobilele sunt echipate cu diferiti senzori si sisteme de avertizare pentru ca soferul si pasagerii sa fie in siguranta, intotdeauna mai este loc pentru inca un element preventiv, mai ales daca nu stimuleaza simtul vizual, ca toate celelalte, ci foloseste vibratiile.

Cercetatorii Scolii de Inginerie din cadrul Yale au inventat The Open Racing Car Simulator (TORCS) pentru a arata importanta stimulilor fizici. Astfel, scaunul soferului are integrate niste motoare micute care vibreaza in momentul in care distanta dintre autoturismul condus si un alt autovehicul este periculos de mica.

John Morrell, unul dintre profesorii ce conduc experimentul, sustine ca autoturismele contin in prezent prea multi stimuli vizuali, iar daca avertizarea asupra unei coliziuni este procesata mai greu (vorbind de milisecunde), il poate costa pe sofer viata.

Experimentul

TORCS este alcatuit dintr-un scaun pentru sofer, pedale si volan, conectate la calculator. Partea superioara a scaunului are in interior 20 motorase de telefoane mobile cu vibratii. Daca o masina se apropie din spate, motorasele din partea centrala il vor atentiona pe sofer prin vibratie asupra pericolului, iar daca se apropie din dreapta sau stanga, se vor activa motorasele de pe partea in cauza. De asemenea, intensitatea vibratiilor creste pe masura ce distanta dintre cele doua autoturisme scade.

In plus, doua camere plasate in dreapta si stanga vor exercita o presiune usoara asupra cutiei toracice in momentul aparitiei neasteptate a unui autovehicul.

Rezultate

Testele preliminarii au aratat ca soferii si-au imbunatatit atentia datorita acestor stimului vibrotactili, mai ales in cazurile in care celelalte autoturisme aflate in trafic se aflau in unghiul mort.

Nu putem decat spera ca sistemul de avertizare va fi implementat la scara larga si ca se va arata de un real folos, micsorand numarul de accidente rutiere.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: