13 sept. 2010 | 18:06

Nokia E5: Amesteca afacerile cu placerea [Review]

ACTUALITATE
Nokia E5: Amesteca afacerile cu placerea [Review]

telefoane, smartphone, Nokia, Nokia E5, E5, ecran, tastatura QWERTY, camera 5 MP, telefoane inteligente

Un smartphone cu tastatura QWERTY completa este un telefon dedicat oamenilor de afaceri. O propozitie fata de care nu prea ai ce obiectii sa ridici, dar si un cliseu in perceptia publicului fata de multe modele de telefoane. In primul rand, nu toti oamenii de afaceri scriu in disperare e-mail-uri aflandu-se cine stie pe unde numai intr-un birou nu. Si daca un om de afaceri vrea sa-si controleze afacerile de la distanta, un smartphone, cat o fi el de destept, nu va performa la nivelul unui laptop sau chiar netbook, asa ca nu vad de ce omul de afaceri aflat pe drumuri nu catadicseste sa-si ia dupa el un PC adevarat, daca vrea un control adecvat, de la distanta, asupra afacerii sale.

O situatie particulara in care un smartphone se dovedeste salutar a devenit o marca pentru o intreaga clasa de telefoane si mi se pare un pic nedrept si fata de Nokia E5, protagonistul acestui review, dar si fata de alte aparate asemanatoare (iar gandul te duce automat la Blackberry) sa fie incadrat intr-o clasa destul de limitativa, cand de regula aceste aparate au mult mai multe de oferit decat aplicatii utilizabile in afaceri, e-mail mobil si o tastatura generoasa.

telefoane, smartphone, Nokia, Nokia E5, E5, ecran, tastatura QWERTY, camera 5 MP, telefoane inteligente

Chiar daca de la prima vedere Nokia E5 pare un telefon de business de tipul Blackberry, dupa aproape o saptamana de folosire, timp in care (din pacate) nu am facut nici o afacere, constat ca telefonul s-a pliat foarte bine pe toate nevoile pe care le-am resimtit fata de telefonul mobil personal. Motiv pentru care as prefera sa-l incadrez undeva in zona telefoanelor destinate entuziastilor in materie de comunicare.

telefoane, smartphone, Nokia, Nokia E5, E5, ecran, tastatura QWERTY, camera 5 MP, telefoane inteligente

Dincolo de orice incadrari insa, Nokia E5 este un excelent comunicator, fiind echipat pentru cam toate scenariile de comunicare imaginabile. In general nu ma dau in vant dupa miriade de aplicatii mobile care incearca sa replice cat mai fidel conditiile reale de lucru dintr-un birou. Dar o selectie atenta a unor instrumente de business care pot ajuta la rezolvarea unei probleme atunci cand nu ai acces la un instrument mai complet, cum ar fi un computer, face mult sens pe un dispozitiv mobil. Iar din selectia facuta de Nokia pentru acest smartphone deduc ca in acest spirit a fost creat acest smartphone: un instrument versatil, care te poate ajuta sa rezolvi o urgenta de business in conditii de mobilitate, dar si un telefon mobil personal, deloc strain de partea privata a vietii tale.

telefoane, smartphone, Nokia, Nokia E5, E5, ecran, tastatura QWERTY, camera 5 MP, telefoane inteligente

Iar primul argument in acest sens il constituie designul aparatului, care, dincolo de tastatura QWERTY, este extrem de aerisit si minimalist. Butoanele de selectie sunt mentinute la un minim necesar, iar laturile aparatului nu abunda in butonase care sa lanseze functii nu intotdeauna des folosite. Pe langa tastatura clasica QWERTY, E5 mai are o tasta Navi in cinci directii, cu taste pentru comenzi rapide si clasicele apelare si terminare, la care se adauga doua butoane suplimentare, pentru afisajul principal si mesagerie. Singurele taste amplasate pe laturi (mai precis pe cea dreapta) sunt cele de reglare a volumului. In plus, supletea carcasei si liniile rotunjite care ii dau un aer sic, dar si dimensiunile sale fizice suficient de compacte (115 x 58,9 x 12,8 mm, greutate 126 g cu acumulator) fac din E5 un telefon foarte usor de purtat in orice ambient. Variantele coloristice disponibile pentru carcasa sunt: negru-carbon, alb-creta, maro-cupru, gri argintiu si albastru celest

Ecranul lui E5 ocupa mai putin de jumatate din suprafata panoului frontal, avand o diagonala de 2,36 inci si o rezolutie QVGA de 320 x 240, si afiseaza pana la 256.000 de culori. Un senzor pentru lumina ambientala poate regla dinamic luminozitatea ecranului, care este destul de buna si in lumina naturala, cata vreme soarele nu bate direct in ecran.

telefoane, smartphone, Nokia, Nokia E5, E5, ecran, tastatura QWERTY, camera 5 MP, telefoane inteligente

Designul atractiv al lui E5 se datoreaza in buna masura si posibilitatilor de personalizare, in special a afisajului principal, care poate contine scurtaturi catre cele mai folosite functii si aplicatii, pe care le poti seta dupa preferinta, totul in mai multe layout-uri posibile. Restul sistemului de meniuri este personalizabil prin intermediu temelor preinstalate, al caror colorit poate fi modificat usor. Tonurile de apel sunt si ele elemente importante de personalizare, telefonul suportand de la clasicele polifonice MIDI, la fisiere MP3, AAC, AAC+, eAAC+ sau VMW, dar si tonuri de apel stereo 3D sau video.

telefoane, smartphone, Nokia, Nokia E5, E5, ecran, tastatura QWERTY, camera 5 MP, telefoane inteligente

E5 este primul telefon Nokia pe care am avut ocazia sa-l testez de cativa ani buni incoace si, cu toate ca este un Symbian (versiunea 9.3, S60, editia a 3-a, Feature Pack 2 ), sistemul de meniuri mi s-a parut surprinzator de aerisit si de logic. Ecranele doldora de iconite greu de parcurs de odinioara au ramas tot doldora de inconite, dar in general pe un singur ecran; nu mai esti nevoit sa faci scroll in nestire, intrucat meniul principal este bine organizat si suficient de intuitiv pentru a te duce foarte repede in zona care te intereseaza. Nu stiu cand s-a produs aceasta schimbare, dar mi se pare absolut salutara, facand reintalnirea cu un Nokia extrem de placuta. O organizare mai buna si mai logica puteai obtine si pe mai vechile Nokia, dar cu pretul a ore bune de mutat iconite de colo-colo si de creat foldere. Pe E5 n-am simtit nici un moment nevoia de a muta vreo iconita, amplasamentul implicit fiind foarte OK. Sedus fiind de sistemele de operare mobile mai noi, trebuie sa recunosc ca, de ceva vreme, am cam uitat de Symbian, dar incarnarea sa pe E5 mi s-a parut una foarte matura, versatila, dar si stabila, intreaga experienta decurgand foarte lin si familiar, ceea ce nu este intotdeauna cazul cu sistemele de ultima generatie.

Ca este un telefon de business devine evident inca de la bun inceput, cand iti cere sa setezi e-mail-ul. Dar aparatul ofera suport si pentru retele de socializare, si nu doar cele traditional folosite si in mediile de business, cum ar fi Facebook. Cu E5 iti poti accesa si contul de Hi5 (daca ai asa ceva), sau MySpace, sau Friendster, sau nelipsitul Twitter. Cu toate ca nu exista preinstalata, aplicatia similara pentru LinkedIn poate fi si ea instalata si rulata. Cum era de asteptat, din oferta face parte si sistemul OVI al Nokia.

telefoane, smartphone, Nokia, Nokia E5, E5, ecran, tastatura QWERTY, camera 5 MP, telefoane inteligente

Bineinteles, nu lipsesc nici aplicatiile Office, impachetate frumos intr-o suita cuprinzatoare, ce acopera cam toate nevoile uzuale de prelucrare a tipurilor de fisiere uzuale in mediile de afaceri: Convertor, Dictionar, Quick Office Suite, Adobe PDF Reader, ZIP, Intranet, Note, Active Notes, Calculator, Criptare dispozitiv.

Cum spuneam, E5 este un comunicator performant, fiind dotat cu o serie de aplicatii specializate, precum sistemul E-mail Nokia Messaging, Mail for Exchange, mesagerie instantanee Nokia, sau clienti Twitter si Facebook, acesta din urma permitand si afisarea statusului in sectiunea de contacte. De altfel, ai posibilitatea de a aloca fiecarui contact din agenda o mutime de alte detalii, o functie foarte utila, inclusiv pentru utilizatorii din zona de business.

Un alt soft foarte util si bine realizat este sistemul de harti Nokia 3.0 SR3, care ofera navigatie gratuita pentru totdeauna, atat pentru soferi, cat si pentru pietoni. Bazat pe A-GPS, sistemul OVI Maps ofera mai mult decat simpla navigatie, fiind un sistem GPS complet, cu toate functiile uzuale ale unui astfel de sistem.

Pana acum, E5 pare un simplu telefon de business, dar capabilitatile sale multimedia sunt peste cele relativ imitate ale unui telefon de business obisnuit. Camera de 5 MP cu care este echipat are un zoom uzual, de 3X (digital) si blitz cu LED-uri. Are mai multe moduri de expunere pre-setate, dar si un sistem de compensare manuala a expunerii (+2,0 ~ -2,0). Performanta camerei se incadreaza in limitele obisnuite pentru o camera de telefon de 5MP. Pozele rezultate au o rezolutie maxima de 2594 x 1944 pixeli. Blitzul lasat pe automat iti poate face surprize la interior, activandu-se si cand nu este cazul, dar asta se rezolva rapid dintr-o setare. Softul este usor de folosit, dar nici nu ai setari prea avansate la dispozitie si nici o functie autofocus.

telefoane, smartphone, Nokia, Nokia E5, E5, ecran, tastatura QWERTY, camera 5 MP, telefoane inteligente

Pe partea video camera se comporta bine, inregistrand clipuri VGA la 15 cadre pe secunda. Camera este capabila de captură video in 176 x 144 (QCIF), 320 x 240 (QVGA) sau 640 x 480 pixeli (VGA), formatele de inregistrare video fiind mp4 sau 3gp. Din pacate, ecranul mic nu iti ofera cine stie ce experienta tantrica in redarea clipurilor video, dar isi face treaba destul de decent. Ai si un client de YouTube dedicat, caz in care calitatea redarii nu te mai prea deranjeaza.

Playerul audio suporta clasicele formate mp3, AAC, AAC+, eAAC+ si WMA, dar poti asculta si radio FM stereo (87,5-108 MHz/76-90 MHz), cu setul cu casca pe post de antena. Castile cu care vine la pachet telefonul sunt modelul Nokia WH-102, cu jack clasic de 3,5 mm, asa ca daca ai alte casti favorite nu va fi nici o problema sa le conectezi. Aparent, partea audio e cea clasica de la un telefon Nokia, dar sunetul redat are o calitate foarte buna, peste asteptari, ca sa fiu sincer. Nu obisnuiesc sa ascult muzica de pe telefon, si E5 nu ma va convinge, dar daca nu as avea la mine MP3 playerul preferat, calitatea redarii lui E5 m-ar putea convinge sa-l folosesc, ceea ce alte telefoane n-au prea reusit pana acum. Cine obisnuieste sa-si asculte muzica, in special de pe un telefon Nokia, va sesiza diferenta, chiar si pe castile cu care vine la pachet, desi v-as recomanda ceva mai performant, daca aveti la indemana.

Nokia E5 include in pachet un card microSD standard de 2GB, dar suporta si microSDHC, asa ca poti spori capacitatea de stocare pana la 32 GB. Memoria interna este relativ mica, de doar 250 MB, asa ca stocarea este destul de importanta in contextul aplicatiilor, retelelor de socializare, programelor de business si mai ales fisierelor multimedia pe care le poate rula acest smartphone, asa ca 2 GB si un pic initiali s-ar putea dovedi neincapatori dupa o vreme.

telefoane, smartphone, Nokia, Nokia E5, E5, ecran, tastatura QWERTY, camera 5 MP, telefoane inteligente

De apreciat performanta bateriei lui E5, modelul BL-4D de 1200 mAh Li-On. Oficial, Nokia estimeaza o autonomie de 705 ore in standby in regim GSM si la fel si in 3G, iar in regim de convorbire de pana la 18 ore si 30 minute in GSM, iar in WCDMA (3G) pana la 5 ore si 30 minute. Pentru playerul audio, Nokia estimeaza o autonomie de 38 de ore. In practica, un plin de baterie m-a tinut initial vreo patru zile, in regim normal de utilizare, la care se adauga curiozitatea si necesitatile acestui review. Un al doilea plin de baterie promite sa ma tina mult mai mult, dar banuiesc ca voi afla cu exactitate cat abia dupa acest review. Asadar, autonomia mi se pare excelenta, fiind un punct forte pentru acest smartphone.

Nokia E5 este un smartphone dintre cele mai reusite si ofera mult mai mult decat te-ai astepta de la un telefon de business. Fireste, capabilitatile sale multimedia nu se ridica la nivelul celor oferite de un telefon dedicat divertismentului. Cred ca un cuvant cheie in descrierea sa ar fi „echilibru”. Fie ca este intre dimensiunile aparatului si senzatia oferita atunci cand il tii in palma, sau intre oferta de software de productivitate si cel de diverstisment, Nokia E5 se dovedeste un telefon bine echilibrat, pentru cam orice scenariu de folosire. Nu trebuie sa fii neaparat om de afaceri sau, in general, om cu cravata la gat, ca sa folosesti un E5 si asta deschide o multime de perspective, in special pentru oamenii de afaceri, care nu ar mai avea, practic, nevoie de un alt telefon „casual” in afara biroului. Fiind un telefon echilibrat, nu te astepta la performante extreme in nici o directie, dar tocmai acesta mi se pare a fi farmecul lui E5. Versatilitatea sa il face sa se potriveasca si cu buzunarul de la piept, dar si cu buzunarul jeansilor, si orice ai vrea sa faci (ma rog, in limita a ce poate face un telefon mobil) probabil ca vei putea face si cu E5. Un telefon absolut recomandabil, al carui pret oscileaza in jurul a 900 de RON cu cateva zeci de lei in plus si, pe alocuri, in minus, ceea ce mi se pare rezonabil, raportat la performante.