iPad-ul dauneaza grav sanatatii?

iPad-ul dauneaza grav sanatatii?

ipad-insomniaNu dupa mult timp de la lansarea celebrului iPad, au inceput sa apara si cercetatori care scot la iveala efectele pe care le are dispozitivul Apple asupra sanatatii oamenilor. Spre exemplu, se pare ca daca folosesti iPad-ul inainte de culcare, din cauza luminii intense, vei suferi de insomnii.

Daca folosesti un Kindle, care nu dispune de o sursa semnificativa de lumina, acesta va avea un efect mai putin nociv asupra sanatatii, decat in cazul unui laptop sau a unui iPad,  spune Alon Avidan, neurolog si associate director al Centrului de Probleme de Somn din Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).

Cercetatorii in domeniu stiau de mult ca lumina inhiba eliberarea melatoninei, hormon care are rolul de a duce corpul uman in lumea viselor. De aceea, orice sursa de lumina artificiala, indiferent ca vine de la televizor ori de la veioza de langa pat, poate duce la un dezechilibru de somn, dupa cum declara si Frisca Yan-Go, director al UCLA Sleep Disorders Center.

La prima vedere par exagerate grijile fata de efectele iPad-ului, mai ales ca ritmul circadian poate fi dereglat de orice sursa de lumina. Totusi, faptul ca utilizatorul tine dispozitivul aproape de fata, precum si ecranul full-color cu o intensitate crescuta a luminii reprezinta surse de pericol pentru sanatate.

Daca este sa facem o comparatie, e-book reader-ele clasice au la baza tehnologia e-paper, care reda culoarea cernelei pe hartie, folosindu-se in principal de lumina ambientala (ceea ce le face utilizabile in lumina soarelui), iar iPad-ul are un back-lit display, care reprezinta o sursa puternica de lumina autogenerata. Numarul mare de culori redate (LCD cu 262.000 culori) sensibilizeaza ochiul uman.

Insomnia ar putea lua amploare in urmatorii ani, mai ales daca luam in consideratie faptul ca vanzarile de dispozitive de tip e-reader au cunoscut o adevarata expansiune, estimarile sugerand ca in 2010 se vor cumpara peste 11 milioane produse, fata de doar 1 milion anul trecut.


Sursa: Msnbc

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: