Intretine-ti colectia de fotografii!

Intretine-ti colectia de fotografii!

colectie de fotografii,  date EXIF,  editare date EXIF,  editare metadate fotografii,  EXIF,  fotografii,  metadate fotografii,  Microsoft Pro Photo Tools,  Microsoft Pro Photo Tools editare metadate,  Microsoft Pro Photo Tools metadate

Intretinerea colectiei de fotografii este pe cat de necesara, pe atat de migaloasa si de cele mai multe ori iti golesti camera intr-un folder pe care fie il denumesti cat de cat intuitiv, fie, daca este deja intr-un alt folder denumit intuitiv, poti pune doar data ca titlu. Asta daca nu cumva ti-e prea lene si ai senzatia ca mai tarziu iti vei aminti ce-ai pus in folderul New Folder (2), sau New Folder (3). Nu de putine ori mi s-a intamplat sa descopar poze pe care uitasem demult ca le-am facut, dar oricat de placuta ar fi surpriza, tot mai bine ar fi sa le organizezi un pic.

Un program de genul Picassa poate fi salutar pentru o colectie de poze slab intretinuta, mai ales ca le pune in ordine cronologica, daca tie ti-a fost lene sa le pui in ordine… logica. Dar poti avea surpriza ca unele camere conectate la caluclator sau cine stie ce program de editare de poze sa strice metadatele fotografiilor tale si sa te trezesti ca pozele pe care stii ca le-ai facut anul trecut in vacanta sa apara cu o data gen 1 ianuarie 2004. Indiferent ce program de organizare a fotografiilor ai folosi, daca metadatele (sau datele EXIF, cum se mai numesc) sunt vraiste, la fel va fi si colectia ta, daca nu ai avut grija sa le organizezi riguros pe foldere in prealabil, sau chiar sa redenumesti fiecare poza.

Ei bine, aici voiam sa ajung. Cum poti repara metadatele busite ale fotografiilor tale? Va propun un program de la Microsoft, numit  Microsoft Pro Photo Tools, care reprezinta o solutie surprinzator de robusta pentru editarea metadatelor din fotografii. Tot ce ai de facut este un simplu drag-and-drop cu una, mai multe sau un director intreg de fotografii, dupa care le poti edita, individual sau pe grupuri, cum ti se pare mai bine. Poti adauga de la geotaguri (excelente daca vrei sa organizezi pozele dintr-o excursie in functie de traseul parcurs) la date privind fotograful si multe alte tipuri de date,  intr-o interfata simpla si prietenoasa, astfel incat la final colectia ta de fotografii sa redevina atractiva si bine organizata. Chiar daca nu-l vei tine permanent instalat, poate fi util sa ai la indemana un kit de Pro Photo Tools, in caz ca fotografiile tale o iau vreodata razna.

Descarca Microsoft Pro PhotoTools de pe PlayTech sau de pe site-ul producatorului

Citește și:
Etichete: