HP pune ”la treaba” ecranele flexibile: PC-uri de mana pentru armata

HP pune ”la treaba” ecranele flexibile: PC-uri de mana pentru armata

Hewlett-Packard dezvolta pentru armata americana o noua generatie de ceasuri de mana, care vor avea un ecran flexibil ce va afisa harti si alte informatii strategice. Ecranul ceasului va fi realizat din plastic si va functiona pe baza energiei solare, astfel incat riscul defectarii sau al descarcarii sa fie redus.

HP estimeaza ca prototipul de ceas, care va fi practic un mic PC de mana, va fi gata in cel mult un an.

Carl Taussig, director in cadrul laboratoarelor HP din Palo Alto, California, spune ca prototipul va fi utilizat in prima instanta de catre un grup mic de soldati, urmand ca ulterior sa fie eventual folosit la scara mai mare. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Departamentului de Aparare al armatei americane a declarat ca nu stie despre acest proiect, prin urmare utilizarea tehnologiei nu este foarte clara la acest moment.

Folosirea plasticului in locul sticlei reduce riscul casarii si are avantajul unui ecran mai subtire si eventual flexibil, evidentiaza Taussig. In urmatorii ani platicul ar putea inlocui sticla in multe produse electronice destinate costumatorului, intrucat ecranele din plastic sunt mai usoare, folosesc mai putina energie si sunt mai rezistente.

In plus, tehnologia ecranelor din plastic a HP ar putea fi incorporata in laptopuri, e-readere si alte dispozitive.

hp display

HP nu este singura companie care lucreaza in aceasta directie. In prezent, peste 20 de milioane de ecrane din plastic sunt pe piata, potrivit lui Sriram Peruvemba, vice presidinte al departamentului de marketing E Ink, firma care a dezvoltat tehnologia de display Amazon Kindle si alte e-book readere.

Momentan, aceste ecrane sunt foarte mici. „Sunt folosite la ceasuri de mana, stickuri de memorie”, spune Peruvemba, care se asteapta ca ecranele din plastic flexibile sa devina tot mai mari in urmatorii ani, astfel incat sa poata fi incorporate in laptopuri si e-book readere.

In ceea ce priveste tehnologia HP, Taussig este de parere ca ceasul pentru armata americana va fi unul dintre primele teste ale tehnologiei. La nivel comercial, aplicatiile ar putea fi tot de mici dimensiuni, precum ecranele pentru afisarea preturilor in magazine.

HP Labs lucreaza de zece ani si la procesul ”tiparirii” ecranului din plastic. Totusi, proiectul realizarii ecranelor din plastic mai mari s-a dovedit mai economic si fezabil, de aceea compania a lucrat mai mult in aceasta directie, a precizat Taussig.


Sursa: CNN

Citește și:
Etichete: