Hard discuri la purtator!

Hard discuri la purtator!

Firewire, HDD extern, Mac, USB 2.0, Verbatim, Windows, hard disc, hard disc portabil, hard disc portabil Verbatim, hard disc 320GB, hard disc 500GB

Spațiul de stocare este un element ce capătă o importanță din ce în ce mai ridicată în rândul tuturor utilizatorilor de PC. Fie că utilizăm documente și fișiere de mici dimensiuni, colecția de filme și muzică pe care vrem să o avem cu noi este cea care ocupă cel mai mult spațiu, fie că lucrăm cu fișiere de dimensiuni mari, cum e cazul editoarelor video sau celor care prelucrează imagini. Dacă în trecut HDD-ul trebuia purtat “cu mănuși” țin să vă spun că lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, acesta rămâne tot un dispozitiv mecanic, ce dispune de capete de citire/scriere și de platane magnetice pe care sunt stocate datele. Cele 3 modele de HDD-uri portabile prezentate în acest articol sunt “destinate” fiecare unui anumit tip de utilizator.

[galleria gid=storengo]

Store’n’Go USB 2.0 Portable Hard Drive 320 GB este un model pentru utilizatorii obișnuiți, care au nevoie de un dispozitiv cu un raport preț/capacitate cât mai bun. Acesta face parte din noua serie de HDD-uri externe ce beneficiază de un nou design. Primul element care sare în ochi este modificarea poziției conectorului USB. Acesta este plasat în colțul HDD-ului, în poziție verticală, pentru o accesibilitate și o poziționare mai bună a acestuia pe birou. Există un singur conector USB 2.0, prin care se face atât alimentarea, cât și transferul de date.  Acesta este formatat inițial în sistem FAT32 pentru o compatibilitate sporită cu sistemele de operare Windows cât și MAC. HDD-ul intern este un HITACHI de 320 GB cu 5400 rpm și un buffer de 8 MB. Puțin, ați putea spune, în condițiile în care acestea reprezintă o serie de valori destul de reduse pentru un HDD. Având în vedere faptul că aproape toate controllerele USB folosite pe HDD-urile externe sunt limitate la o valoare medie de 32 MB/s, rata de transfer nu este afectată de viteza mai redusă a unității de stocare. Pe de altă parte, viteza de turație redusă a discurilor aduce un avantaj din puntul de vedere al rezistenței discului în cazul unor șocuri neprevăzute.  Un alt element important al acestor tip de unități de stocare externe este software-ul cu care se livrează, ținând cont că, în mare parte, indiferent de compania producătoare hardurile externe sunt aproape identice, singura diferență fiind carcasa și designul acestora. Verbatim a introdus o serie de utilitare pentru toate modelele scoase mai recent pe piață. Astfel, există un utilitar ce permite activarea modului de suspend pentru oprirea discului atunci când acesta nu este accesat, precum și stabilirea unui program din 10 în 10 minute, până la 120 de minute, pentru activarea acestei opțiuni. Nero BackItUp și Nero Burn Essentials sunt două programe livrate cu acest produs, ce permit copierea anumitor foldere sau a întreg sistemului de operare ori a anumitor partiții, regulat, la anumite intervale, pe HDD-ul extern. Astfel, în cazul unor erori ce duc la instabilitatea sau la defectarea sistemului de operare, acesta poate fi recuperat integral. Carcasa este dintr-un plastic de calitate, ce inspiră încredere, atenție însă, este un dispozitiv mecanic, deci mare grijă la manipularea acestuia, mai ales în timpul funcționării. Dimensiunile sunt destul de reduse iar greutatea de 115 grame, ceea ce constituie un plus pentru portabilitate.

[galleria gid=surefire]

Sure Fire Portable Hard Drive 500GB reprezintă elita discurilor portabile create de Verbatim. Acesta este destinat în principal utilizatorilor ce nu acordă o prea mare atenție desgnului, ci au în principal nevoie de o capacitate mare de stocare, precum și de o viteză mare de transfer. Este destinat mai ales celor care au nevoie de un HDD de lucru cu fișiere mari și nu numai pentru stocarea și transportul acestora. La prima vedere, Sure Fire este ceva mai deosebit. Carcasa acestuia este din metal, HDD-ul intern fiind destul de bine protejat la șocuri iar căldura discului este bine disipată de carcasă, temperatura acestuia fiind destul de ridicată în timpul funcționării. Conectica este ceva mai complexă, HDD-ul dispunând de un port USB 2.0 compatibil și 1.1, un port de alimentare pentru conexiunea USB și pentru FireWire, și un port FireWire 400/800. Portul USB 2.0 și cel FireWire pot fi folosite fără alimentare separată, în funcție de accesarea HDD-ului. Pentru scriere intensivă pe acesta este recomandată conectarea acestui cablu pentru a asigura și stabiliza viteza de transfer. Formatarea inițială este cea HFS+ pentru sistemele de operare MAC și gata de a fi folosit cu software-ul de backup Apple Time Machine. Motivul pentru care nu vine cu nici un program de backup este pentru că este destinat în special utilizatorilor de Apple, sistem de operare ce deține acest tip de software. Sure Fire este unul din puținele HDD-uri ce au trecut prin mâna mea care vin în pachet cu toate cablurile aferente conexiunilor existente pe acestea, un lucru demn de menționat. Am menționat carcasa de aluminiu a acestuia, însă în pachet vom găsi și o husă de protecție cu marginile solide, ce protejează unitatea de zgârieturi precum și de șocurile ce pot interveni în timpul transportului sau, mai important, în timpul funcționării. Putem menționa aici că aceste dispozitive vin cu o garanție limitată de 2 ani. Acest lucru înseamnă, bineînțeles, că în cazul unor defecțiuni ce provin de la producător, deci defecțiuni de fabricație, acestea vor fi schimbate. Atenție însă, garanția nu acoperă o eventuală necesitate de recuperare a datelor de pe unitatea externă, lucru cerut de către mulți dintre utilizatori.

[galleria gid=insight]

InSight Portable Hard Drive 500GB este predestinat celui de-al treilea tip de utilizatori, cei care acordă o atenție mai deosebită designului și capacității de stocare și sunt mai puțin pretențioși la interfața de conectare sau la viteza de transfer a acesteia. InSight vine cu o noutate, și anume afișarea spațiului liber de pe disc precum și setarea unui nume de utilizator pe acest display.

Citește și: