Greu de Ghicit, partea întâia

Greu de Ghicit, partea întâia

Top Secret Password

Cu toții înțelegem necesitatea unei parole sigure, fie pentru accesul pe sistemele noastre, fie pentru diversele servicii web ce fac parte din viața de zi cu zi. Ca să fie sigură, trebuie să fie imposibil de ghicit, iar câtă vreme folosești un cuvânt care se află undeva într-un dicționar riști ca, în cazul unui atac brut, în care atacatorul pur și simplu încearcă dicționare întregi pentru a descoperi parolele, parola ta să fie compromisă, oricât de sofisticat și elitist era cuvântul folosit. Le fel, numele și date ce pot fi lesne aflate sunt ușor de ghicit pentru cineva care vrea cu tot dinadinsul acces la datele tale, așa că sunt recomandate drept sigure combinațiile de litere, cifre și semne de punctuație care de cele mai multe ori nu fac absolut nici un sens și pe care puțini se străduie să le memoreze.

Așa că, de cele mai multe ori, ajungi să te bazezi tot pe vechea ta parolă, cu cuvintele favorite, ușor de memorat. Ce-ar fi dacă ai putea avea o parolă virtual imposibil de ghicit, dar fără să fii nevoit să memorezi o combinație nefamiliară? Ei bine, un truc genial oferit de un cititor al Lifehacker te poate lăsa perplex, nu doar prin simplitatea ideii, ci mai ales prin efectele ei. Pur și simplu trebuie să tastezi parola ta obișnuită, dar la fiecare literă să apeși tasta din dreapta celei normale.

Spre exemplu parola genială parola, devine [stp;s, admin devine sf,om, terminator devine yrt,omsypt, și așa mai departe, ai prins ideea?

Dezarmant de simplu și absolut genial, mai puțin dacă devine foarte populară metoda, care totuși nu se compară cu ce poate oferi un generator de parole sigure, dacă poți memora așa ceva. Oricum, cel puțin pentru o vreme, vei avea o parolă pe care orice site o va considera sigură, și chiar va fi. Poți s-o faci și mai sigură, adăugându-i cifre, majuscule și caractere speciale (pe care unele site-uri le solicită obligatoriu), de genul #, $, & ,^ sau *. Folosind aceeași regulă cu o tastă la dreapta, @dmin poate deveni #f,om, iar t3Rmin@or devine y4T,om#pt.

Vei fi un soi de Bruce Willis digital, starul superproducției… Greu de Ghicit. Pentru sequel-uri, folosește-ți imaginația!

Citește și: