Europenii încep să renunţe la IE

Europenii încep să renunţe la IE

firefox-ieÎn Europa, cota de piaţă a Internet Explorer a continuat să scadă în luna martie, în favoarea competitorilor Mozilla Firefox şi Opera, deşi pe plan mondial poziţia browser-ului a rămas stabilă. Numai în Franţa a pierdut 2,5%, în Italia 1,3%, iar în UK, cel puţin 1%.

Pe fondul acestor pierderi ale IE, reprezentanţii Opera au declarat că şi-au dublat în medie numărul de utilizatori, în unele state ajungând chiar la o creştere cu 300% (Italia, spania, Polonia). Cei de la Mozilla au vorbit doar de o creştere semnificativă a dscarcarilor şi instalărilor de Firefox, fără a menţiona cifre exacte, aşteptându-se la continuarea tendinţei ascendente.

Google nu a făcut niciun comentariu vizavi de creşteri, dar din analize se poate observa o mărire cu 0,7% a numărului de utilizatori europeni ai Chrome. În acest timp, Safari a crescut cu doar 0,1%, cota sa de piaţă depinzând însă de numărul posesorilor de Mac-uri.

Oricum, pierderile IE sunt cauzate de opţiunea pe care Microsoft e obligat să o ofere utilizatorilor (Choice screen), de a-i lasă să îşi aleagă doar printr-un click orice browser doresc. Se estimează că cel puţin 200 milioane de calculatoare au renunţat la Internet Explorer.

Obligaţia e rezultatul deciziei Comisiei Europene, ce are ca scop principal eliminarea ”monopolului”.

Iată evoluţia principalelor browser-e (IE şi Firefox) în ultimul an, atât la nivel global şi european, cât şi în Franţa, unde Mozilla este preferat.

StatCounterGlobal_1

StatCounterGlobal_2

StatCounterGlobal_3

Iar situaţia este şi mai clară când vine vorba de România.

StatCounterGlobal_4


Sursa: Reuters