DVD-uri de 1.000 de ori mai incapatoare decat un Blu-ray?

DVD-uri de 1.000 de ori mai incapatoare decat un Blu-ray?

DVD, Blu-ray, DVD stocare, Blu-ray stocare, DVD de 1.000 de ori capacitatea Blu-ray, DVD vs. Blu-ray, DVD foita oxid de titaniu, DVD semiconductor

Se pare ca japonezii sunt indragostiti lulea de DVD-uri, facand tot ce e omeneste si tehnic posibil pentru a impiedica perimarea lor, odata cu implementarea la scara larga a discurilor Blu-ray.  Astfel, cercetatorii niponi au gasit o metoda prin care sa mareasca capacitatea unui DVD, facandu-l de 1.000 de ori mai incapator decat un Blu-ray, prin folosirea unei bucati netede de metal.

Mai exact, o foita de oxid de titaniu aplicata pe suprafata discurilor se va transforma in semiconductor in momentul in care se afla sub lumina, revenind la stadiul de metal negru – conductor de electricitate in momentul indepartarii de la sursa de lumina, dupa cum a explicat Shin-ichy Ohkoshi, profesor de chimie de la Universitatea din Tokyo.

Materialul se poate transforma fara restrictii din metal in semiconductor si invers, la temperatura camerei, in momentul expunerii la lumina, creand o functie de on-off pentru stocarea de date.

„Nu trebuie sa va faceti griji in legatura cu procurarea materialelor. Oxidul de titaniu este ieftin si sigur, utilizat in prezent la producerea multor produse, de la pudra de fata, pana la vopsea alba”, potrivit cercetatorului.

Desi este putin probabil ca noua tehnologie sa apara pe piata inaintea lansarii unui nou Blu-ray disc cu o capacitate de 128GB, anuntat deja, mai mult ca sigur ca va avea un real succes, asta daca tinem cont de faptul ca posesorii de DVD playere sunt mult mai numerosi decat cei care detin un Blu-ray player.

Putem transpune si in cifre exacte utilitatea unui astfel de disc: in prezent, un Blu-ray are o capacitate de stocare de cinci ori mai mare decat un DVD (25GB single-layered, 50GB dual-layered), fata de 4,7GB oferiti de un DVD single-layered si 8,5GB double-layered.

Sursa: Physorg.com

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: