Dual display: comoditatea costă

Dual display: comoditatea costă

windows-vista-dual-monitors

Nu știu alții cum sunt, dar mie unu’ îmi cam place să folosesc televizorul drept monitor principal pentru calculator. N-o avea el rezoluția celuilalt monitor și trebuie umblat la setările DPI pentru ca textele să devină lizibile, dar e o soluție comodă în multe situații și mai ales în situația care constituie și argumentul suprem: jocuri pe 32 de inci diagonală și widescreen.

Dar nu despre dual display voiam să vă povestesc, pentru că mare lucru nu e de povestit și dacă ai conectat corect cablurile, un simplu click dreapta pe desktop și te descurci fără probleme cu setările. Dacă ce-ți oferă sistemul de operare nu e suficient și vrei, spre exemplu, taskbar pe ambele display-uri, există Oscar’s MultiMonitor Taskbar (gratuit) sau excelentul UltraMon (cu plată), dar de cele mai multe ori nu ai nevoie decât să schimbi monitorul principal, ceea ce e foarte simplu din setările sistemului de operare.

Problemele apar atunci când între televizor și calculator este o distanță (eventual PC-ul se află chiar într-o altă cameră) și după ce te-ai instalat confortabil îți dai seama că mai trebuie să faci un drum ca să comuți monitorul principal.

Și asta pentru că pe monitorul secundar vezi doar un wallpaper și chiar dacă faci click dreapta, ferestrele de personalizare se deschid pe monitorul principal. Din păcate, singura soluție funcțională pe care am găsit-o pentru a evita să mai faci un drum este UltraMon, un progam excelent, dar care poate fi testat doar 30 de zile, dupa care costă începând de la 39,95 $.

UltraMonset1UltraMonset2Pentru a vedea ce știe să facă, puteți instala versiunea de evaluare de aici și din setările programului asigurați-vă că opțiunea Smart Taskbar este activă și setată pe „Mirror”. În felul acesta, când dai click dreapta pe monitorul secundar, „Personalize” apare în taskbar și cu click dreapta poți selecta Move to Other Monitor. După care poți seta cu ușurință monitorul principal din „Display Settings”.  Dacă nu vrei să cumperi un program doar pentru asta, singura soluție gratuită e să fii prevăzător și să comuți în avans monitorul principal.

Bine, dar nu se poate face asta cu un shortcut sau un hotkey? O întrebare firească la care răspunsul nu e tocmai firesc: nu. Dar având în vedere că dual display era o tehnologie care nu era folosită de prea multa lume până acum, e poate explicabil. Dar de când prin magazine abia dacă mai găsești vreun televizor clasic, cu tub cinescop, majoritatea ofertelor fiind LCD sau plasmă, și dat fiind că mai toate au din construcție un port D-Sub pentru conectarea unui cablu video provenit de la computer sau deja omniprezentul HDMI, dual display nu mai este o tehnologie exotică. De asta mi se pare un pic nefiresc să nu ai nici măcar un hotkey pentru comutarea rapidă a monitorului principal.

nview-profilesCel mai frustrant este pentru utilizatorii Nvidia, care nu mai au la dispoziție vechiul nView, cu care se puteau crea foarte simplu profile de vizionare pentru dual display. Sub Windows XP tehnologia încă funcționează foarte bine, dar de la Vista încoace driverele nu mai includ funcționalitățile de odinioară și Nvidia nici nu intenționează să revină asupra acestei decizii generatoare de frustrări. Mai ales că pentru utilizatorii ATI, Hydravision include gratuit opțiunea de mutare a ferestrei în celalalt monitor.

Așadar, nimic nu te împiedică să folosești televizorul mare din sufragerie drept monitor, dar dacă vrei să faci asta comod și ești utilizator Nvidia s-ar putea să te cam coste.

Etichete: