21 ian. 2010 | 14:55

Avast 5 și-a găsit un loc pe catwalk

ACTUALITATE
Avast 5 și-a găsit un loc pe catwalk

[galleria]

Popularul antivirus gratuit Avast a trecut la versiunea 5, ocazie cu care și-a schimbat cu totul nu doar interfața, ci și site-ul-mamă. Primele impresii pe care mi le-am făcut despre noul soft sunt cât se poate de pozitive. Noua interfață arată, în sfârșit, ca un soft din 2010 și mi se pare mai bine organizată și mult mai funcțională decât precedentă.

Încă din start, îți sare în ochi o opțiune pentru gameri și anume posibilitatea de a putea bloca apariția micului ecran care te informează despre cele mai noi actualizări în timp ce joci vreun joc în modul fullscreen. Opțiunea era prezentă și în vechile variante, dar se referea la orice aplicație care rulează în fullscreen și nu întotdeauna făcea ce-i spuneai. Acum sunt setări separate pentru gameri și a rămas și opțiunea cu multimedia, dacă nu vrei să fii deranjat atunci când vezi vreun film. Rămâne de văzut cât de ascultătoare va fi această versiune.

O altă secțiune mult îmbunătățită este cea a scanărilor, în care ți se prezintă scenarii prestabilite de scanare mult mai ușor de înțeles și selectat, inclusiv modul de scanare screensaver, care se activează odată cu activarea screensaver-ului, desigur dacă alegi să-l setezi ca atare. Protecția în timp real este și ea mai bine reprezentată în noua interfață, și oferă chiar și grafice dinamice care îți arată traficul scanat și rezultatele scanării.

O altă inovație este posibilitatea de a-ți crea contul gratuit (dacă ești la prima utilizare, altfel poți folosi vechea cheie de activare de la versiunea 4) direct din interfața programului, ceea ce este chiar util, întrucât pe vechiul site trebuia să dai ceva click-uri până o găseai.

Designul noii interfețe este foarte ergonomic și atractiv, dar este de menționat și designul noului site, radical îmbunătățit față de cel vechi. Una peste alta, popularitatea se pare că dă roade, iar haina nouă pe care o îmbracă Avast arată că softul își are locul său în lumea bună a softurilor de securitate (nu că înainte n-ar fi făcut parte din această lume bună, dar n-o prea arăta). Dacă erai deja utilizator de Avast, vei fi probabil încântat, dacă nu, s-ar putea să cam fii sedus.

Descarcă noua versiune Avast de pe PlayTech