Apple dezvăluie surpriza: iPad, de la 500 dolari

Apple dezvăluie surpriza: iPad, de la 500 dolari

iPad_1

iPad_2Tablet PC-ul celor de la Apple a fost în sfârșit scos la lumină, cu ocazia conferinței din San Francisco despre care am scris săptămâna trecută. Are un ecran tactil de 24,6 cm (9,7 inch), o grosime de aproximativ 1,2 cm și o greutate ce nu depășește 700 grame. Se numește… iPad și arată ca un iPod Touch mai mare. Bineînțeles, este compatibil cu toate aplicațiile din App Store, cam 140.000 la număr, de la jocuri la business.

iPad_3Ecranul tactil are peste 1.000 senzori dedicați sensibilității multitouch. Tehnologia este aceeași folosită pentru iPhone, însă adaptată unei suprafețe mai mari, desigur, pentru a putea face față diferitelor acțiuni, fie că vorbim de ștergerea unui mesaj, fie de mărirea imaginii unei hărți. Lumina de fundal (backlight) este LED, iar în rest se folosește tehnologia IPS (in-plane switching), care permite o vizibilitate mai bună din unghiuri. Practic, fie că privești în format portrait sau landscape, vizibilitatea este de calitate pe un unghi de 178°.

iPad

Mărimea tabletei are o mulțime de beneficii, de la faptul că poți urmări hărțile mai clar, la rezoluție înaltă, evident, până la bucuria de a vedea notele personale organizate frumos în listă pe jumătate de ecran și cu pagina uneia anume pe cealaltă jumătate. La fel și la calendar, pe care îl poți vedea fie pe întreaga lună, fie pe o singură zi, sau afișând mai multe calendare în iPad_4același timp. Contactele pot fi văzute simultan în listă completă și în detaliu, iar dacă ai nevoie de indicații pentru a ajunge la o anumită adresă, aplicația Maps se deschide automat la tastare. Și nu am terminat: dacă vrei să găsești ceva și nu mai știi unde este salvată informația, poți să cauți în tot iPad-ul! Exact. În mail, în Contacts, în Calendar sau iPod, ori în Notes, chiar și în aplicații pe care pe care le-ai descărcat din App Store. Trebuie doar să știi ce cauți.

iPad_5Procesorul dispozitivului, marcă proprie (Apple A4 Chip), are o frecvență de 1GHz. ”Performanța acestuia nu se compară cu a nici unui aparat cu tehnologie touch din câte ai văzut”, promite Apple. În ceea ce privește capacitatea de stocare, vor exista variante de 16, de 32 și de 64 GB. Pentru baterie, cei de la Apple au folosit aceeași tehnologie pe bază de litiu polimer folosită pentru notebook-uri, pe care au aplicat-o iPad-ului. Așa că poți naviga pe Internet prin Wi-Fi sau te poți uita la filme sau asculta muzică vreme de 10 ore. În mod stand-by, bateria ține o lună.

iPad_6Din punctul de vedere al conectivității, iPad dispune de Bluetooth 2.1 + ERD, care permite funcționarea împreună cu tastatură sau câști wireless, și de WiFi 8.0.2.11 n, care detectează automat rețelele WiFi. Și să nu crezi că Apple a uitat de 3G. Vor exista și astfel de modele, cu viteză de transfer de până la 7,2 Mbps.

Tableta are integrat atât accelerometru, cât și compas, iar ca pachet office iWork poate fi deja cumpărată din Apple Store, fiecare aplicație din pachet costând 9,99 dolari.

iPad este ”cea mai avansată tehnologie a noastră într-un dispozitiv magic şi revoluţionar, la un preţ incredibil”, a spus Steve Jobs, potrivit celor de la Gizmodo. Şi pentru că sigur te interesează preţurile, iată-le mai jos. Cum ţi se par?

Preturi iPad

Variantele cu WiFi vor fi distribuite în 60 de zile, iar cele cu 3G în 90 de zile.

În ceea ce priveşte manevrarea iPad, mai mult ca sigur nu vei avea probleme dacă eşti familiriazat cu iPhone-ul. Cel puţin aşa spune Jobs: “Au fost livrate 75 milioane de iPhone-uri şi iPod touch-uri, aşa că sunt 75 milioane de oameni care ştiu deja să folosească iPad.”

Dacă te interesează și prezentarea oficială a tablet PC-ului, iat-o:


Etichete: