17 nov. 2009 | 21:16

Roccat Kone şi Taito, un duo imbatabil

TEHNOLOGIE
Roccat Kone şi Taito, un duo imbatabil

[galleria]

De producători de periferice nu ducem lipsă, dar aceia care chiar se pricep la accesorii pentru gaming se pot număra pe degetele de la o mână. Roccat este un nume mai puţin cunoscut pe piața autohtonă, dar cuplul de mouse şi mouse pad Kone și Taito merită toată atenția și aprecierea gamerilor.  Discutăm despre Kone, un mouse cu fir destinat jocurilor, dotat cu sistem de greutăți ajustabile şi cu butoane programabile, detalii interesante prin prisma practică, dar şi cu leduri colorate după bunul plac al utilizatorului. Taito este partenerul la bine şi la rău al mouse-ului, iar dacă nu prea crezi ca un “simplu” pad te poate impresiona… ar trebui să afli că acesta are o suprafață de desfășurare de 40 x 32 cm, iar textura cauciucată a părţii inferioare conferă aderență excelentă, în timp ce partea superioară este  acoperită cu un material lucios, care permite mouse-ului să alunece foarte bine.

Să facem cunoștință!
Kone, protagonistul review-ului nostru este expus într-un ambalaj foarte interesant, de mari dimensiuni, din zăpadă artificială neagră. Sub mouse sunt camuflate manualul şi CD-ul de instalare pentru softul proprietar, iar apoi cutiuța în care sunt aranjate greutățile. Ai la dispoziție patru greutăți, care se inserează în corpul mouse-ului în funcție de preferințele utilizatorului. Acesta poate alege între greutăți care variază între 5 și 20 de grame. Maniacii setărilor până la cel mai mic detaliu vor fi încântați de cele opt butoane programabile şi de rotița de control capabilă de mișcări 4D (rotire normală, apăsare şi chiar mișcări stânga-dreapta). La capitolul sensibilitate mouse-ul se laudă cu 3200 DPI, iar Kone vine cu un sistem inovativ de “simțire” a suprafaței pad-ului. Această noutate se numește Tracking Control Unit (TCU) și practic scanează suprafața pe care este așezat mouse-ul, iar în funcţie de factori precum culoarea, textura, reflexie, softul proprietar calibrează mouse-ul pentru cea mai bună experiență de joc. Ar fi de dorit să ai la dispoziție un mouse pad monocrom.

Soft simpatic și complex
Un aspect foarte important în utilizarea unui astfel de mouse, este softul proprietar. Instalarea lui este tipică, nu durează mult, iar după ce ai trecut de acest pas, poți trece la joacă. Meniul este împărțit pe 5 categorii de bază, dintre care vei folosi doar 3 mai des (în funcție de jocul jucat, de mouse pad, etc) : Main Control, Advanced Settings și Update-ul, această din urmă etapă fiind recomandat să fie accesată din când în când. Tot prin acest soft poţi personaliza și iluminarea mouse-ului, astfel încât să asortezi perifericul cu celelalte LED-uri de la monitor sau de pe unitatea centrală, sau poţi opta pentru animarea celor 5 lumini separate într-o secvență gen curcubeu, care se pretează foarte bine dacă ți-e dor de instalația electrică a pomului de Crăciun.

La secțiunea Main Control poți alege sensibilitatea, sensibilitatea la dublu click și valoarea DPI, plus încă unele reglaje pe care orice începător le poate descifra. Dacă intri în zona dedicată gamerilor cu ștate grele, poți să îți optimizezi și calibrezi mouse-ul pentru a se potrivi cu stilul tău de joc. Deși am primit Kone-ul împreună cu Roccat Taito, trebuie menționat si faptul că se sincronizează ușor și fără nici un fel de probleme și cu alte mouse paduri. Taito are însă un farmec aparte și un nivel de confort ridicat. După ce ai terminat de setat în soft, poți salva în memoria internă de 128 kb a mouse-ului mai multe profile.

Una dintre cele mai utile funcții este cea de setare a macro-urilor, care le vor fi foarte utile celor care joacă MMORPG-uri. Roccat Kone poate memora maximum 10 acțiuni Macro, iar userul poate seta 5 profile separate pentru jocuri.

În timpul sesiunilor de joc, Roccat Kone mi s-a părut confortabil, asta probabil datorită în principal dimensiunilor destul de mari ale sale, răspunsul la click-uri este precis și plasarea butoanelor programabile este bine gândită şi găsirea lor chiar şi în întuneric nu a pus probleme. Singura excepție de la regula asta ar putea fi numai butonul plasat deasupra rotiței de scroll, apăsarea lui fiind mai incomodă. Senzorul de suprafață este foarte bun și poate fi de ajutor chiar și începătorilor.

Deci…
Deși nu este unul dintre cele mai accesibile mouse-uri, Roccat Kone are foarte multe atuuri care ar trebui să-i convingă pe gamerii care se respectă (sau pe cei care vor să-și îmbunătățească stilul de joc) să spargă pușculița. Argumentele principale în favoarea achiziției ar fi funcția de calibrare TCU, macro-urile şi comoditatea în utilizare. Partea cu luminițele “frumos colorate” rămâne la aprecierea fiecăruia.