Performanțe… frapante pentru posteritate

Performanțe... frapante pentru posteritate

fraps

Tocmai ai reușit un headshot crucial pentru un rating imaculat, după o evoluție pe care, cu toată modestia, nu o poți califica mai prejos de rangul operă de artă. Who cares? Câtă vreme nu rămâne nici o mărturie palpabilă a talentului tău, cine va crede vreodată? Cel mai simplu ar fi să înregistrezi cumva evoluția ta, care, astfel, va rămâne consemnată pentru posteritate. Gamerii înrăiți fără îndoială știu cum să facă asta de foarte multă vreme, iar YouTube e doldora  filmulețe înregistrate din jocuri, de la simple trucuri pe care le poți comite într-un nivel, la walkthrough-uri video foarte elaborate. Dacă întotdeauna te-ai întrebat cum se fac filmulețele astea și nimeni n-a găsit un pic de timp să-ți explice, află că toate scenariile elaborate pe care ți le-ai imaginat vreodată, și care probabil implică trepiede, lumini, un prieten pe post de operator și interminabile duble trase în căutarea clipului perfect, sunt simple fantezii. E suficient să instalezi și, desigur, să rulezi Fraps, o aplicație Windows care se poate folosi cu jocurile care folosesc fie DirectX, fie OpenGL.

Cu Fraps poți captura extrem de ușor audio și video la rezoluții de până la 2560×1600, la diverse framerate-uri din intervalul 10-120 cadre pe secundă. Setările sunt foarte simple, tot ce ai de făcut este sa definești directorul în care va fi salvat filmulețul tău și butonul pentru captură. În general setările implicite ale programului sunt destul de satisfăcătoare, dar se pot schimba până obții exact ce-ți dorești. Gândește-te unde anume vei folosi filmulețul respectiv, pentru ca dacă ai de gând să-l urci pe Web undeva, ar fi excesiv să capturezi imaginea la rezoluția ecranului.

Softul are și alte funcții utile, fiind capabil, spre exemplu să-ți afișeze într-un colț al ecranului framerate-ul în timp real al jocului. Poți măsura astfel variațiile framerate-ului în diverse puncte ale jocului, iar statisticile pot fi salvate pe disc și folosite ulterior pentru review-uri personale sau pur și simplu pentru a-i arăta unui prieten de ce este recomandabila configurația ta hardware. În plus, poți captura imagini fixe din jocuri apăsând un singur buton, fără a mai fi nevoie să lipești imaginile într-un program de grafică. Ele vor fi salvate și denumite automat, inclusiv cu timestamp.

În versiunea sa neînregistrată Fraps va pune un watermark pe înregistrările tale video și ele nu vor dura mai mult de 30 de secunde, iar screenshoturile sunt salvate în format bitmap (BMP), Desigur, după ce duci mâna la portofel orice limitări dispar.

Descarcă Fraps 3.0.3 pentru Windows 2000, XP, 2003, Vista și Windows 7

Etichete: