01 iul. 2009 | 18:13

Monstrul din adâncurile desktop-ului

ACTUALITATE
Monstrul din adâncurile desktop-ului

Să încercăm un exercițiu de memorie… cam când s-a întâmplat să cureți ultima dată computerul de praf și mizerie? Să fie o lună, două, șase… sau nici măcar nu știai că sistemului i-ar prinde bine câte-o curățenie generală din când în când?

Dacă faci parte din ultima categorie, se prea poate ca amicii tai mai atenți cu asemenea detalii să te ia peste picior și să te sperie cu ecosistemul în miniatură care se dezvoltă probabil în măruntaiele computerului tău. Un artist japonez a depășit însă stadiul bancurilor și a pus în practică ceea ce unii s-ar putea să descrie drept oribil, iar alții genial. Mio Lizawa a conceput o tumora mecanica, al cărei mediu de dezvoltare este un computer obișnuit. Tumora comunica direct cu procesorul si răspunde la vârfurile de sarcina prin mărirea propriului volum.

Astfel, în funcție de aplicațiile pretențioase pe care sistemul le rulează sau de starea latentă, tumora se mărește sau se micșorează. Misterul Tumorii Mecanice poate fi explicat foarte simplu, în interiorul acesteia fiind plasate un motor și un compresor de aer. Acum chiar că merită să-ți cumperi o carcasă transparentă și să urmărești evoluția tumorii din interior.


Sursa: The Register