Instalare Windows 7/Vista de pe USB Stick

Instalare Windows 7/Vista de pe USB Stick

Se poate întâmpla oricui să-i ”crape” winu de pe laptop în timpul unui voiaj și cum o nenorocire nu vine niciodată singură ce te faci când observi, scrâșnind din dinți ca nici dvd-rom-ul nu mai funcționează ori ți-a plesnit dvd-ul Windows-ului ținut printre bagaje. În continuare vă vom prezenta o soluție destul de simplă și testată de noi, de a pune Windows-ul pe un USB Stick.

Pentru a începe aveți nevoie de un Stick de 3-4 GB, de DVD-ul Windows și să fiți siguri că placa de bază oferă posibilitatea boot-ării de pe USB. Dacă sunteți mai stângaci când vine vorba de calculatoare, vă sugerez să vă salvați fișierele importante (fotografii, salvări, bookmark-uri, fișierele de pe desktop, etc.) de pe hard pe dvd-uri sau alt mediu de stocare extern pe care să-l deconectați de la PC. De asemenea nu uitați să vă salvați datele de pe USB Stick-ul ce urmează să-l folosiți, deoarece acesta urmează a fi formatat, prin urmare veți pierde toate datele de pe el.

Pasul 1. Formatarea USB Stick-ului

1. Conectați Stick-ul la PC.

Fereastra Command Prompt

2. Porniți o fereastră Command Prompt (cmd) ca Administrator (Start -> All Programs -> Accessories -> Click dreapta pe Command Prompt și click pe Run as administrator).

Diskpart

3. Aflați numarul alocat Stick-ului cu următoarele comenzi: ”diskpart” apoi ”list disk

4. Formatați Stick-ul tastând următoarele comenzi, pe rând, în fereastra Command Prompt, și înlocuiți caracterul # cu numărul aflat anterior

select disk #
clean
create partition primary
select partition 1
active
format fs=NTFS (va dura ceva timp, aveți răbdare)
assign
exit

Nu închideți încă fereastra Command Prompt.

Pasul 2. Scrierea sectorului de boot pe Stick (Faci stick-ul boot-abil)

1. Introduceți DVD-ul cu Windows 7/Vista
2. Intrați în directorul ”boot” de pe DVD (în fereastra Command Prompt tastează „cd litera unității DVD :\boot” ex. „cd f:\boot„)
3. Tastați comanda ”bootsect /nt60 litera Stick-ului:” ex. ”bootsect /nt60 g:”.

Puteți închide fereastra Comand Prompt. Ce a fost mai greu, a trecut. Acum tot ce vă rămane de făcut este să copiați conținutul DVD-ului Windows pe Stick printr-un simplu Copy&Paste. Restartați calculatorul, setați ordinea de boot-are (USB să fie prima opțiune) și succes.