Firefox-ul mobil va debuta pe Nokia N900

Firefox-ul mobil va debuta pe Nokia N900

fennecfox

Ultimele retușuri şi detalii sunt rezolvate de Mozilla Foundation, urmând ca în foarte scurt timp versiunea de browser destinată telefoanelor mobile să fie disponibilă pentru download. Anunțul are o greutate deosebită în condițiile în care Firefox este al doilea cel mai popular browser din zona PC-urilor, iar concurenții care oferă soluții pentru telefoanele mobile pot fi numărați pe degetele de la o mână.

Nimeni nu poate contesta avântul pe care îl cunoaște accesarea internetului prin telefonul mobil, iar abundența ofertelor făcute de operatorii de telefonie din toată lumea a impulsionat în mod clar un gest devenit reflex, acela al browsing-ului și al chat-ului oriunde și oricând, prin telefonul mobil. Deci, în condițiile în care există clar “o pâine de mâncat”, Firefox se pregătește intensiv să atace această piață, iar reputația dobândită în zona PC-urilor ar trebui să cântărească foarte mult pentru haiducul browserelor.

fennec_logoNoua generație de telefoane hiper-capabile, între care enumăr iPhone-ul, Palm Pre, Droid-ul de la Motorola, şi-a pus toate ouăle în coșul sistemului de operare Android, dezvoltat de Google, iar BlackBerry pare să se înscrie în același trend. Cum şi aceste telefoane pun mare accent pe componenta netului mobil, un rol esențial este jucat de proiectul open-source WebKit, cel care stă la baza browserului de serviciu.

Practic, în condițiile în care zona Android este deja acoperită bine de WebKit, Firefox mobil se îndreaptă spre concurenții acestui sistem de operare, iar într-o primă etapă browserul Mozilla va fi disponibil pentru sistemul de operare dezvoltat de Nokia, Maemo, pe baza unei distribuții speciale de Linux. Primul terminal care se va bucura deci de serviciile noului browser va fi modelul Nokia N900, un hibrid între computer şi telefon mobil. Firefox-ul mobil va poposi și pe telefoanele care rulează Windows Mobile, iar o versiune compatibilă a browserului va fi lansată pe parcursul anului viitor. Mozilla nu renunță totuși nici la piața tot mai amplă a telefoanelor pe bază de Android, astfel încât s-au început deja lucrările pentru această versiune.

WinMoAtuul pe care mizează Firefox în lupta cu rivalii din zona telefoniei mobile este asemănarea cu browserul de PC, folosit de aproximativ un sfert din populația internaută. Se pare că softul destinat mobilelor se bazează în foarte mare parte pe versiunea 3.6 a browserului “mamă”, iar rezultatul ar trebui să fie vizibil până la sfârșitul anului, când va fi lansată o versiune beta. Iar utilizatorilor li se promit bunătăți precum sincronizarea bookmark-urilor, a parolelor și chiar a paginilor deschise în versiunea de desktop a browserului. În anumite cazuri, precum cel al lui Nokia N900, userii vor putea beneficia și de umbrela salvatoare a AdBlock Plus-ului, dar şi a aproximativ altor 30 de extensii binecunoscute ale browserului.

Pentru utilizatorii de telefoane pe Windows Mobile, așteptarea va mai dura ceva mai bine de trei luni, în condițiile în  care Fennec, denumirea dată browserului Firefox pentru mobile, se află deocamdată abia în faza alpha de testare.