Lumea clipurilor online, acum simplificată
Clipurile video fac parte din cotidianul online, asta e clar pentru oricine. Imaginează-ți o singură zi în care să nu primești vreun link către un montaj video amuzant, către vreo reclamă reușită sau poate vreo performanță sportivă care te lasă cu gura căscată. YouTube se află sigur printre site-urile favorite, iar fanii probabil că au setat deja motorul de căutare asociat imensei resurse video drept unul dintre principalele motoare accesate de browser. Dar mai mult ca sigur nici DailyMotion, CollegeHumor, sau 220.ro nu îți sunt străine. Care ar trebui să fie arsenalul de softuri gratuite care să te ajute să profiți la maximum de suportul video pe care îl oferă platformele virtuale actuale? Soluții care te ajută să descarci simplu și rapid clipurile care iți plac, sau softuri care convertesc fără mari bătăi de cap filmulețele proprii, aplicații care te ajută să optimizezi un anumit clip pentru a fi redat pe telefonul sau playerul multimedia portabil din dotare. Dacă te pasionează subiectul, citește în continuare!
Totul sub același acoperiș
Fără îndoială, cele mai utile aplicații sunt acelea care știu să facă de toate și care te scutesc de bătăi de cap inutile. Un fel de all-in-one este și TubeMaster++, o aplicație gratuită care nu cunoaște vreo limitare temporală şi îți rezolvă mai toate problemele în materie de video online. Practic, softul îți permite simultan să cauți, să descarci şi să convertești în diferite formate clipurile obținute de pe net. Iar punerea la dispoziție a tuturor acestor operațiuni nu este limitată de o interfață primitivă, ci de una ergonomică și de posibilități de personalizare și de funcționalități ample. La capitolul căutări, ai posibilitatea de a efectua căutări în peste 90 de surse doldora de video online, dintre care enumăr numai câteva dintre cele mai cunoscute: YouTube, MegaVideo, DailyMotion, Vimeo, Reuters, MSNBC, CBS, Myspace, etc. Poate principala calitate a aplicației este simplitatea operațiunii de salvare a clipurilor. Practic, tot ce trebuie să faci este să rulezi programul, să mergi la pagina web a clipului audio/video care te interesează și să începi stream-ul respectiv. Aplicația va captura fișierul în paralel, în timp ce stream-ul se derulează, iar formatul în care se salvează este cel inițial uploadat. Totuși, același program îți simplifică viața și vei putea converti în aproape orice format îți convine pentru a fi rulat pe PC, iPod sau alt player multimedia. Poți alege dintre multiple opțiuni de calitate și rezoluție, iar pentru cei care nu vor să “meargă pe ghicite”, se poate selecta direct playerul pentru care faci conversia (BlackBerry, Ipod, LG Chocolate, PS3, iRiver, Xbox 360, etc).
Firefox addict
Adepții extensiilor de Firfox au la îndemână o soluţie excelentă pentru descărcarea, convertirea şi trimiterea prin Twitter a clipurilor disponibile prin sute de resurse online. Soluția cea mai competentă din mulțimea de oferte asociate Firefox-ului mi se pare a fi Video DownloadHelper. E dezarmant de simplu de folosit, dar foarte util și complet în privința site-urilor pe care le “păstorește”: YouTube, 510video, TheOnion, Vimeo, DailyMotion, Google video, MegaVideo, MSNBC, ba chiar sunt și câteva interzise minorilor. Clipurile pot fi convertite apoi în tradiționalele MP3, AVI, WMV, MPEG2, DVD, MOV, 3GP sau formate pentru iPhone, iPod, etc. Cei interesați să ciripească pe Twitter clipurile interesante pe care le-au descoperit, au posibilitatea de a trimite direct adresa către lista celor care-l urmăresc. Pentru instalarea extensiei, tot ce trebuie să faci este un drag-and-drop în browserul Firefox.
Fiecare problemă în sertarul propriu
Dacă ești genul care preferă să aibă câte un progrămel pentru fiecare problemă în parte, pentru convertirea unui clip video descărcat de pe net vei vrea să ai la dispoziție un soft separat care să rezolve problema. Free FLV Converter se ocupă fără probleme de transformarea clipurilor, în mod asemănător utilitarului TubeMaster++, descris mai sus. Deci, poți căuta, descărca şi converti filmulețele disponibile prin deja clasicele YouTube, Dailymotion, Google Vidéo, MetaCafe, Spike, Yahoo Video sau de pe unele site-uri destinate adulților. Foarte deștept, softul poate extrage numai partea audio dintr-un videoclip, sau poate adapta clipul respectiv încât să îl obții direct în formatul dorit: WMV, Avi, PSP, 3GP, iPod, etc. Extrem de rezervat în accesarea resurselor calculatorului, Free FLV Converter reprezintă o soluție simplă pentru convertirea clipurilor video din formate Flash (SWF, FLV ) în versiuni mai populare. O singură observație aș avea de făcut: în momentul instalării, fiți atenți la debifarea opțiunilor suplimentare de instalare (nu cred ca v-ar bucura schimbarea automata a principalului motor de căutare, sau pricopsirea cu Delio toolbar).
O vizită la expoziție
Plimbările prin galeriile virtuale de imagini nu trebuie să însemne o experiență anostă, un scroll vertical întrerupt doar de click-urile pentru accesarea următoarei pagini cu oferte. Cooliris este o alternativă atât de plină de eye-candy încât nu știu cine ar vrea ca după testarea ei să revină la metoda banală și primitivă pe care o propun mai toate site-urile care conțin clipuri multimedia. Inițial, Cooliris se adresa exclusiv galeriilor cu fotografii, iar metoda de afișare a imaginilor nu mai cunoștea barierele standard ale paginilor succesive cu rezultatele căutărilor. În schimb, utilizatorul putea să gliseze prin galeria de imagini asemeni metodei pe care Apple o aplica prin Cover Flow, liber de restricții impuse de fragmentarea rezultatelor într-o secvență de pagini. Experiența duce posibilitățile grafice la superlativ, iar extinderea imaginilor la dimensiuni impresionante printr-un simplu click au fost atuuri care au impus soluția (disponibilă inițial drept extensie Firefox) printre cele mai populare gadgeturi atașate browserului.
Nu te doare capul
Redarea clipurilor descărcate de pe net poate fi problematică dacă nu ai instalat codec-urile bune sau dacă te bazezi doar pe playerul nativ al Windows-ului. Alternativa gratuită cea mai indicată care te scapă de emoții la rularea marii majorități a formatelor video este VLC Media Player. Cea mai recentă versiune a programului permite derularea unei secvențe cadru cu cadru, se poate seta viteza de redare a filmului, dar şi înregistrarea live a unui stream video. Util, nu? Toolbar-ul este complet personalizabil, deci poți lăsa la vedere doar butoanele care te interesează și nu va trebui să suporți o interfață aglomerată. Cât despre formatele suportate, VLC se înțelege cu o gamă largă de fișiere audio și video între care OGG, MP2, MP3, MP4, DivX și codecuri High Definition precum AES3, Raw Dirac și chiar fişiere video din arhive zip.
Motor, acțiune, tăiați!
Un pic de editare video nu strică niciodată. Chiar dacă ești convins că ţi-ai greșit cariera și trebuia să devii actor sau măcar regizor, montajul cântărește foarte mult în reușita unui clip bun. Nu-ţi cere nimeni să te legi la cap cu suite ample gen Pinnacle Studio sau Premiere Elements, dar măcar câteva retușuri și editări se pot face prin “banalul” Windows Live Movie Maker. Simplitatea e cuvântul de bază, iar funcțiile esențiale de editare sunt ușor de utilizat. Se pot lipi două clipuri, se poate indica punctul de început pentru fiecare element, se poate adăuga fundal sonor, există și câteva efecte simpliste. Nu a fost trecută cu vederea posibilitatea de upload-are a rezultatului obținut direct pe YouTube, iar prin instalarea de plug-in-uri ai acces și către Facebook sau alte rețele sociale în vogă. Trebuie reținut că softul este instalabil doar pe configurații care rulează măcar Windows Vista.