Cele mai bune jocuri ale anului 2009

Cele mai bune jocuri ale anului 2009

Uncharted 2: Among Thieves - jocul anului 2009

Sony PlayStation 3 a reușit să se distanțeze de rivala Microsoft Xbox 360, clasându-se în vârful primului top anual Game Platform Power Rankings întocmit de site-ul Metacritic, reputat agregator de review-uri care este considerat una dintre principalele referințe pentru industria divertismentului. Topul Power Rankings combină o varietate de factori — toți referitori la calitatea și cantitatea titlurilor publicate pe parcursul unui an — pentre a clasifica principalele șase platforme de gaming.

Cu toate că Xbox 360, care până nu demult domina net industria gamingului, a terminat anul cu cel mai mare număr de titluri cu review-uri pozitive (88 de jocuri primind un Metascore de 75 sau mai mare), și chiar dacă Nintendo Wii a avut cele mai mare număr de titluri lansate (362, adică aproape unul pentru fiecare zi a anului), PS3 a avut jocurile cu cea mai mare calitate pe parcursul întregului an. Nu mai puțin de cinci dintre cele 10 jocuri cu cel mai ridicat scor din 2009 (pentru orice platformă) au fost titluri PS3, inclusiv cel mai bun joc al anului: Uncharted 2: Among Thieves.

Best Gaming Platform 2009

best_2009_game

De notat faptul ca rezultatele vânzărilor nu sunt luate în considerație în aceste topuri; dacă ar fi fost, Wii ar fi avut un avantaj net, vânzând de două ori mai multe titluri decât PS3 anul acesta. Dar populara platformă Wii a avut un an prost din punct de vedere al calității jocurilor, criticii apreciind pozitiv doar 28% dintre jocurile lansate pentru această platformă.

Per ansamblu, 2009 nu a avut atâtea blockbuster-e câte ar fi fost de așteptat, cu toate că ne aflăm într-o perioadă de deplină maturitate a actualei generații de console de jocuri și dispozitive handheld. Multe dintre titlurile așteptate în perioada premergătoare Sărbătorilor au fost amânate pentru începutul anului viitor (care nu va mai fi atât de calm ca altă dată), evitând o confruntare directă cu unii dintre titanii toamnei 2009 (Modern Warfare 2, Halo 3 ODST) și astfel decalând un pic unele dintre cele mai semnificative bătălii ale războiului platformelor. 2010 se anunță, deci, an interesant.

Sursa: Metacritic