19 ian. 2017 | 15:23

Yolocaust îți arată de ce e jignitor să te pozezi la Memorialul Holocaustului

ACTUALITATE
Yolocaust îți arată de ce e jignitor să te pozezi la Memorialul Holocaustului

Memorialul Holocaustului din Germania are intenția de a fi un loc solemn, însă fotografiile din proiectul Yolocaust îți arată că oamenii vin să se și distreze aici.

Shahak Shapira este un scriitor și satirist israelian, ce a avut ideea de a crea un proiect în care să fie prezentate selfie-urile și fotografiile neconvenționale făcute la Memorialul Holocaustului. Cu toate că scopul și istoricul din spatele acestui memorial sunt cunoscute, sunt și oameni care fie nu știu, fie nu sunt interesați de ceea ce este comemorat acolo. Oricum ar fi, avem de-a face cu oameni îndrăgostiți care își fac selfie-uri, care fac gimnastică sau care fac parkour în zona memorialului, inclusiv pe blocurile de piatră.

Shapira a adăugat pe site o serie de imagini găsite pe internet, în care turiștii se pozează la memorial, iar apoi le-a editat și le-a suprapus cu imagini surprinse în timpul Holocaustului. Aveți mai jos două imagini ceva mai ”safe for work”, iar celelalte din colecție pot fi găsite aici. Pe site, fiecare din fotografii este însoțită de numărul de like-uri pe care le primise pe rețeaua de socializare unde au fost postate, dar și de descrierea fiecăreia.

yolocaust holocaust 1

yolocaust holocaust 1b

Aproximativ 10.000 de turiști vizitează zilnic acest memorial, iar un procent dintre aceștia își fac fotografii ceva mai nepotrivite. Autorul proiectului vorbește despre asta, dar lasă la latitudinea vizitatorului modul în care acesta ar trebui să se comporte acolo. Acesta este de părere că astfel de acțiuni arată o lipsă de respect față de victime, dar în același timp spune că ”victimele sunt moarte, așa că probabil sunt ocupate să facă treburi de oameni morți”.

holocaust yolocaust 2

holocaust yolocaust 2

 

Autorul le permite celor ce se regăsesc pe site să ceară ștergerea pozelor, trimițând un email la adresa ndouche.me [at] yolocaust.de.