22 mai 2017 | 17:34

Cauciucuri de iarnă, vara: Ce putem păți dacă le folosim pe căldură

ACTUALITATE
Cauciucuri de iarnă, vara: Ce putem păți dacă le folosim pe căldură

Toată lumea vorbește despre necesitatea de a avea cauciucuri de iarnă, despre cum ne pot ajuta și ne pot scoate din situații dificile. De câțiva ani, acestea sunt chiar reglementate prin lege, ultilizarea lor fiind obligatorie pe toate tipurile de autoturisme, pe perioada iernii. Însă ce se întâmplă dacă le folosim pe timp de vară?

Folosirea de cauciucuri de iarnă pe timpul verii nu este reglementată prin lege. Nici în România, dar nici în Europa, nu ești obligat din punct de vedere legal să ai echipate pneuri de vară pe perioada călduroasă. Lumea spune că nu sunt neapărat necesare, că îți faci treaba și cu cele de iarnă, că nu are rost să mai dai bani etc. Realitatea este că folosirea cauciucurilor de iarnă, vară, este atât periculoasă cât și costisitoare din punct de vedere financiar.

Pneurile de iarnă au o compoziție mult mai dură și mai densă decât cele de vară. Ele sunt făcute să devină mai moi la temperaturi scăzute și mai tari când este cald afară. Asta înseamnă că, dacă vei merge cu ele pe timp de vară, vor fi mult mai rigide decât ar trebui. Situația va atrage după sine o distanță de frânare mult mai mare decât e normal, iar aderența este, și ea, mult mai redusă. Vei observa trepidații în curbe, chiar și derapaje, dacă folosești cauciucuri de iarnă, vara.

De asemenea, uzura anvelopelor de iarnă se petrece de două ori mai rapid pe timpul sezonului călduros. Profilul acestora este făcut special să dea cel mai bun randament atunci când temperatura de afară este sub șapte grade Celsius. În condițiile în care ele devin mai rigide vara, să folosești un set nou atunci când e cald afară sunt bani aruncați pe fereastră. Iarna următoare îți poți cumpăra deja altele.

De asemenea, anvelopele de iarnă prezintă un risc foarte mare de explozie din cauza căldurii. Acestea ajung și la temperaturi de 50 de grade Celsius în timpul utilizării, diferența majoră fiind că ele nu au fost gândite pentru așa ceva și nu vor putea rezista foarte mult.

Citește și: Culmea creativității: Ce se întâmplă când un artist vrea să-și vândă mașina