21 ian. 2017 | 14:30

Armata SUA testează o armă ce poate distruge dispozitivele electronice dintr-un oraș întreg

ACTUALITATE
Armata SUA testează o armă ce poate distruge dispozitivele electronice dintr-un oraș întreg

Armata SUA lucrează la o nouă armă, creată pentru a afecta serios un întreg oraș, fără însă ca vreo persoană să fie rănită de un asemenea dispozitiv.

O cerere de la Pentagon arată că se dorește crearea unei arme de artilerie bazate pe tehnologia de puls electromagnetic, ce ar putea distruge o gamă variată de dispozitive electronice și de sisteme computerizate.

Un astfel de sistem ar fi încorporat, inițial, într-un proiectil de 155mm, fiind lansat de arme standard, dar fără să cauzeze pagube fizice obiectivului vizat. Conform solicitării Pentagonului, arma trebuie să fie precisă și ieftin de folosit.

Departamentul de Apărare va explora și demonstra și alte metode prin care să fie lansat un atac non-cinetic. Folosirea extrem de răspândită a rețelelor wireless pentru infrastructură și sisteme de comunicații reprezintă o șansă alternativă de atac și neutralizare a sistemelor adversarului, fără distrugerea fizică a acestora.

Atacurile precise cauzate de încărcături detonate aproape de țintă permit controlarea zonei afectate, dar reduc și impactul asupra spectrului electromagnetic. Noile cercetări ale americanilor apar la mai bine de un an după ce un raport a arătat că SUA a rămas în urmă în ceea ce privește dezvoltarea armelor electromagnetice.

Centrul pentru Aprecieri Bugetare și Strategice este de părere că o astfel de tehnologie este unul dintre cele mai importante domenii operaționale din teatrele de război ale prezentului. Cu toate acestea, Centrul concluzionează că Departamentul de Apărare nu a reușit să țină pasul în ceea ce privește investițiile de acest fel, de-a lungul ultimei generații.

Raportul arată că o asemenea tehnologie va fi la fel de revoluționară precum smartphone-urile. ”Așa cum smartphone-urile și internetul redefinesc modul în care lumea învață, lucrează sau interacționează, dezvoltarea unor senzori avansați și tehnologii de rețelistică vor ajuta armata să capete noi avantaje în fața competitorilor ce nu pot ține pasul”, concluzionează raportul.