18 ian. 2016 | 12:40

Wikipedia are viitorul asigurat de acum înainte

ACTUALITATE
Wikipedia are viitorul asigurat de acum înainte

Probabil că toată lumea cunoaște mesajele de atenționare din vârful paginii de Wikipedia, care cer o cotizație voluntară din partea cititorilor pentru ca site-ul să supraviețuiască. Ei bine, permanenta impresie de inevitabilă dispariție a celei mai populare enciclopedii online nu-și mai are rostul, de vreme ce faimosul site tocmai și-a asigurat supraviețuirea pe termen lung.

Dacă nu știați, Wikipedia tocmai a împlinit 15 ani! Cu această ocazie Fundația Wikimedia a anunțat că a găsit o metodă să țină site-ul în viață pe lungă durată. Prin inițiativa Wikimedia Endowment, s-a găsit modalitatea de a finanța în mod continuu pagina principală de Wikipedia și celelalte eforturi ale fundației. Țelul acestei inițiative e să strângă 100 de milioane de dolari în următorii 10 ani, bani care vor fi destui să îi ofere independența de care are nevoie Wikipedia și spațiul necesar creșterii în viitor.

Forma aceasta de finanțare este extrem de necesară faimoasei enciclopedii online de vreme ce aceasta este valabilă gratis pentru toată lumea și nu dorește să apeleze la reclamă și publicitate pentru a găsi fondurile necesare să poată subzista mai departe. În plus, fundația trebuie să găsească fondurile necesare să poată umple paginile sale cu clipuri video pentru o mai bună reprezentare a subiectelor tratate. Aceasta și cu o continuă optimizare pentru telefoanele mobile fac ca fondurile Wikipediei să fie o urgență permanentă pe care noua inițiativă o poate susține.

Eu personal mă bucur că Wikipedia are banii necesari să existe în continuare, însă mă îndoiesc că vreun gigant din Silicon Valley ar fi lăsat ca acest excelent serviciu public, în toată regula, să moară pur și simplu din lipsă de fonduri.