07 oct. 2016 | 15:53

Un hacker român a fost arestat pentru că ar fi furat milioane din ATM-uri londoneze

ACTUALITATE
Un hacker român a fost arestat pentru că ar fi furat milioane din ATM-uri londoneze

Un român a fost arestat de poliția londoneză pentru că ar fi instalat malware-uri în ATM-urile de peste tot din oraș.

Numele său e Emanuel Leahu, are 30 de ani și a fost arestat în Bacău de LRFT (London Regional Fraud Team) pentru că ar fi membru al grupării de hackeri care a furat mai mult de două milioane de dolari din ATM-urile din Londra în 2014. Gruparea ar fi folosit malware-uri pentru a trece de măsurile de securitate.

Gruparea a intrat în sistemul ATM-urilor pentru a încărca malware-uri, ceea ce le-a permis să retragă sume mari de bani. Programul pe care l-au folosit a fost suficient de bun pentru a se șterge sigur și pentru a-și ascunde urmele, ceea ce a îngreunat misiunea autorităților de a-i prinde pe vinovați, potrivit Hacker News.

Lucrurile s-au schimbat în momentul în care un membru a fost surprins de camera de supraveghere a unui ATM, iar poliția l-a identificat. Grupul de hackeri a atacat 51 de ATM-uri din locuri publice din Londra, Portsmouth, Bognor Regis, Brighton și Liverpool în mai 2014.

Potrivit autorităților, există cinci membri, dintre care au fost indentificați trei. În afară de Emanuel Leahu, au fost prinși și Grigore Paladi și Teofil Bortos, care au fost condamnați în 2014 și 2015 la cinci și șapte ani de închisoare pentru jaf. De asemenea, autoritățile i-au asigurat pe clienții băncilor că nu sunt afectați de furt, întrucât malware-ul nu a făcut decât să păcălească aparatele pentru a elibera banii fără a accesa conturile utilizatorilor.

Mai devreme anul acesta, au mai fost arestați opt membri a unei grupări internaționale de hackeri, care au jefuit ATM-uri din Europa. De asemenea, Banca Centrală din Thailanda a avertizat băncile că există probleme de securitate în ATM-urile lor, care le-au permis hackerilor să fure în jur de 350.000 de dolari.