28 iul. 2016 | 16:25

Uitatul la televizor în exces poate fi fatal, potrivit oamenilor de știință

ACTUALITATE
Uitatul la televizor în exces poate fi fatal, potrivit oamenilor de știință

Aparent, dacă petreci prea mult timp uitându-te la televizor, poți muri. Asta spun experții, nu e o metaforă menită să sperie copiii înainte de culcare.

Orele de inactivitate de care „ai nevoie” pentru a urmări un serial TV pot crește riscurile de formare a cheagurilor de sânge în plămâni. Pentru fiecare două ore de stat în fața televizorului zilnic, riscul de embolism pulmonar fatal crește cu 40%. Cinci sau mai multe ore pe zi în aceleași condiții expun oamenii la riscul de a muri de două ori mai mult decât în cazul în care ar urmări un program mai puțin de două ore și jumătate.

Studiul a fost desfășurat în Japonia și a avut în atenție obiceiurile a mai mult de 86.000 de oameni, studiați în timp. Cercetătorii au urmărit oameni care aveau vârste cuprinse între 40 și 79 de ani între 1988 și 1990. Aceștia au fost supravegheați timp de 19 ani. În total, au fost înregistrare 59 de decese provocate de embolism pulmonar, o boală gravă, care e înrăutățită de sedentarism. Partea și mai îngrijorătoare e că studiul a fost terminat înainte ca serviciile de streaming nelimitat și dispozitivele portabile să devină populare, așa că riscurile în zilele noastre sunt, cel mai probabil, și mai mari.

De obicei, embolismul e declanșat de formarea unui cheag de sânge în corp, care ajunge ulterior la plămâni, blocând vasele de sânge. Mai mult de un sfert dintre cei care sunt afectați și nu iau tratament mor, deseori brusc. Profesorul Hiroyasu Iso de la Universitatea Osaka a declarat că a observat că din ce în ce mai mulți oameni adoptă stiluri de viață sedentare, potrivit The Independent.

Echipa de cercetători a avut în vizor și alți factori, cum ar fi obezitatea, diabetul, fumatul sau presiunea sanguină crescută. În afară de orele petrecute în fața televizorului, au mai notat și obezitatea pe lista factorilor cu risc sporit de provocare a embolismului pulmonar.

Nu trebuie să fii expert pentru a fi conștient de faptul că „bingingul” e o practică din ce în ce mai populară. Drept dovadă, românii au adoptat cuvântul din engleză și l-au transformat în strategie de marketing. Când avem atât de multe servicii optimizate, care ne furnizează conținut de calitate, ne e aproape imposibil să ne ținem complet deoparte. Poate că nici nu trebuie. Profesorul Iso recomandă ca după o oră de încremenire în fața ecranului, să facem măcar puțină mișcare și să ne relaxăm mușchii.