12 aug. 2016 | 16:33

Soldații ucraineni nu abandonează Pokemon Go nici pe linia frontului

VIDEO
Soldații ucraineni nu abandonează Pokemon Go nici pe linia frontului

”Make Pokemon Go, not war”, acesta ar putea fi mesajul transmis de soldații ucraineni.

Războiul este important, dar Pokemon Go este la un alt nivel. Cel puțin, asta par a indica câțiva soldați ucraineni, aflați în zona de est a țării, acolo unde luptele dintre ei și separatiști încă nu au luat sfârșit. După cum știți, ucrainenii sunt implicați într-un război cu separatiștii pro-ruși din acea regiune încă din anul 2014. Conflictul a luat naștere în urma revoltelor care au dus la înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici, în contextul în care Crimeea deja se separase de Ucraina.

În videoclipul de mai sus pot fi văzuți mai mulți soldați din armata ucraineană, iar doi dintre aceștia se bucură de jocul creat de Niantic. Aceștia vânează pokemoni, în timp ce colegii lor extrem de bine înarmați îi urmăresc. ”Pokemoni rari și unici au fost identificați aici, în zona Dokuceaievsk,”, spune una dintre persoanele care apar în videoclipul online.

Mai mult decât atât, acesta sugerează că oricine ar avea curajul să se aventureze în zona respectivă va primi toate uneltele de care va avea nevoie. Desigur, acestea ar include detectoare de mine și mânuși protectoare. Însă ucraineanul a amintit și de pericolele prezente la tot pasul, mai ales acei pokemoni care ”mușcă”.

Conflictul din estul Ucrainei nu a luat sfârșit nici în ziua de astăzi și este unul dintre numeroasele motive pentru care relațiile dintre Rusia și Ucraina s-au înăsprit atât de mult în ultimii ani. Consiliul Europei, NATO, Uniunea Europeană, Ucraina, SUA și un șir de alte state învinuiesc Rusia de implicare în conflict, în principal de utilizarea forțelor armatei regulate care luptă de partea separatiștilor. Guvernarea rusă neagă orice implicație, declarând că Rusia nu luptă pentru nicio tabără. În ultimele luni, nu s-au mai schimbat foarte multe lucruri din punct de vedere teritorial, fapt care i-a determinat pe unii să clasici conflictul drept unul ”înghețat”.