04 aug. 2016 | 15:28

Sfaturile experților: cum să te protejezi de hackeri în vacanță

ACTUALITATE
Sfaturile experților: cum să te protejezi de hackeri în vacanță

Concediul de vară este perioada în care mulți turiști cad victime hackerilor, rămânând fără bani în cont și fără datele private importante sau se trezesc cu telefoanele ori laptopurile virusate. Infractorii cibernetici profită de neatenția oamenilor și de încrederea uneori oarbă de care aceștia dau dovadă când se conectează la rețele publice de internet.

Există însă metode simple prin care oricine se poate proteja eficient de aceste fraude. Andrei Avădănei, expert în securitatea datelor și fondatorul DefCamp – conferință de securitate cibernetică – prezintă câteva dintre cele mai întâlnite scenarii și soluții în aceste cazuri.

„Fiecare turist trebuie să țină cont că regulile de bun-simț sunt cele care funcționează mereu. Dacă ceva sună prea bine, atunci cu siguranță e o problemă. Dacă într-o zonă sunt prea multe rețele WiFi cu același nume, este clar ca unele sunt create special de hackeri. Iar link-urile primite pe mail, prin SMS sau chiar pe WhatsApp n-ar trebui accesate, acasă sau în vacanță, decât dacă sunt de la surse de încredere. Atenție însă și în aceste cazuri. Sunt viruși folosiți pentru a trimite aplicațiile malițioase prin persoane cunoscute, iar în aceste cazuri trebuie observat tonul conversației. Un exemplu evident e când bunica trimite un link cu mesaj în engleză, iar ea știe doar limba română și utilizează la un nivel de începător internetul“, a declarat Andrei Avădănei, potrivit unui comunicat remis Playtech.

Primul pas trebuie făcut chiar înainte de a ne pregăti bagajele. Ar fi bine ca utilizatorii să-și facă un backup al datelor înainte de a pleca la drum cu telefoane, tablete sau laptopuri și să actualizeze soluțiile antivirus. De asemenea, este bine să dezactiveze opțiunea de conectare prin Bluetooth și să pună parole de deblocare pe toate dispozitivele. Mai mult, există dispozitive care suportă scanarea amprentei și ar trebui activată opțiunea. O altă metodă bună de protecție a datelor este instalarea unui firewall. De asemenea, este foarte important ca pe durata vacanței să nu conecteze niciun stick USB sau să utilizeze CD-uri și DVD-uri de la terți.

Când sunt plecați în concediu, românii ar trebui să evite prizele din spațiile publice – baruri, cafenele sau chiar parcuri, prin intermediul cărora hackerii pot instala viruși în momentul în care laptopul sau telefonul sunt la încărcat. Totodată, opțiunile de conectare automată la rețelele WiFi ar trebui dezactivate. Rețelele de tipul „Free WiFi“ ar trebui evitate și conectarea ar trebui realizată doar la hotel sau în cafenele și restaurante cu rețele securizate prin parolă. Evident, orice link care se dorește accesat trebuie tratat cu scepticism, mai ales cele pentru autentificare la un hotspot cu internet.

Pentru a-și proteja telefonul în cazul unui furt, turiștii trebuie să utilizeze o funcționalitate de găsire a acestuia – pe iOS se numește Find my iPhone, iar pe Android au Android Device Manager; prin ambele pot localiza dispozitivul sau îi pot șterge conținutul și reseta de la distanță.

Nu în ultimul rând, este recomandată o atenție sporită în special la bancomate. Turiștii au obligația să verifice dacă nu cumva acestea au fost modificate de infractori, pentru a fura datele de pe card. Astfel, bancomatele sigure sunt de obicei amplasate în zone mai populate supravegheate prin camere video sau se regăsesc chiar în incinta băncilor. De asemenea, oricine poate verifica dacă fanta de introducere a cardului sau tastatura se mișcă sau au urme de lipici. Dacă observă aceste detalii, atunci turistul ar fi bine să evite și să raporteze acel bancomat.