20 mai 2016 | 14:40

Mănușa care te transformă într-un cavaler Jedi

ACTUALITATE
Mănușa care te transformă într-un cavaler Jedi

Anakin Skywalker și alți Jedi din preaiubita serie Star Wars folosesc „forța” pentru a manipula obiecte. Dacă ești unul dintre oamenii care se atașează emoțional de filme până în punctul în care încearcă să le reproducă în realitate, probabil ai încercat și tu să miști obiecte cu forța minții.

Cercetătorii din Marea Britanie au reușit să aducă această fantezie (nu neapărat) copilărească aproape de realitate. Echipa de experți a creat mănuși care se bazează pe levitația acustică, cu scopul de a face particulele să plutească în aer. Noul dispozitiv se numește Gauntlet of Levitation sau, mai pe scurt, GauntLev.

Levitația acustică e o metodă prin care materia e suspendată în aer, la o înălțime medie, folosind presiunea radiației acustice generată de unde sonore intense. Practic, dacă stăpânești o astfel de tehnologie, poți manevra obiecte fără să le atingi fizic. Dispozitivul principal este mănușa GauntLev, iar în video-ul de mai sus poți vedea cum oamenii de știință o folosesc pentru a muta obiecte pe toată suprafața palmei purtătorului sau între degetele așezate într-o poziție similară celei pentru ciupit.

Celelalte două configurații care utilizează aceeași tehnologie se numesc Sonic Screwdriver și Ultra Tongs. Sonic Screwdriver oferă o suprafață destinată levitației obiectelor mai mari, iar Ultra Tongs e un dispozitiv care seamănă cu un clește obișnuit. GauntLev poate fi utilizat manual, dar echipa l-a proiectat și pentru a lucra cu asistență computerizată, ce permite o mai bună stabilitate, acuratețe și viteză.

Cercetătorii speră ca invențiile lor să permită oamenilor să manevreze materiale periculoase sau pur și simplu foarte fragile, fără a le atinge. Cu alte cuvinte, am putea avea în față o previzualizare a unui viitor în care suntem cu toții variante fie ale personajelor din X-Men, fie din Star Wars, în funcție de preferințe.