29 iul. 2016 | 15:24

Google vrea să își construiască propriile orașe „inteligente”

ACTUALITATE
Google vrea să își construiască propriile orașe

Sidewalk Labs este o divizie aflată sub „aripa” companiei-mamă a Google, Alphabet. Se pare că are în plan să achiziţioneze mai multe terenuri, din diferite oraşe, pentru a-şi crea propriile orașe high-tech futuriste.

Scopul este de a transforma părţi din diferite oraşe cu o situație economică nu tocmai bună în baze pentru orașe ale viitorului. Ideea de „oraş smart” a Google implică un teren optim pentru a testa orice fel de tehnologie: de la maşini care se conduc singure, până la căi eficiente de a transporta apă sau electricitate.

În acest moment, divizia de software Sidewalk Labs lucrează la cererea prin care va construi districte noi cu locuinţe, birouri şi comerţ cu amănuntul în oraşele deja existente. Subsidiara Alphabet are în plan să deţină autonomia completă a reglementărilor, pentru a putea construi şi testa tehnologiile fără nici un fel de limitare.

CEO-ul Sidewalk Labs, Dan Doctoroff, care a activat în funcţia de primar adjunct al dezvoltării economice în New York, în timpul mandatului primarului Michael Bloomberg, a făcut aluzie la dorinţa de a construi un oraş inteligent la începutul acestui an, în februarie, în timpul unui discurs susţinut la Universitatea New York. „Combinaţia dintre Google, care se axează pe tehnologie, şi mine, care mă concentrez pe calitatea vieţii, urbanism, etc. este o combinaţie unică”, declarase atunci Doctoroff, potrivit Mediafax.

Competiţia oraşelor smart, un proiect realizat prin parteneriatul dintre Departamentul de Transporturi şi Sidewalk Labs, va oferi unui oraş 40 milioane de dolari, care vor putea fi cheltuiţi în orice fel posibil, cu scopul de a „deveni primul oraş al ţării care integrează complet tehnologii inovative – maşini care se conduc singure, vehicule conectate şi senzori inteligenţi – în reţeaua de transport”. Departamentul de Transporturi lucrează cu compania de software la programul Flow, care va agrega date anonime pentru a înţelege mai bine modelul traficului, dar şi zonele de aglomerație ale rutelor de trafic din oraş. Datele vor fi utile pentru a fluidiza navigarea maşinilor.

Mai mult decât atât, se pare că orașele Denver și Detroit sunt ținta principală a Google în cadrul proiectului revoluționar Project Sidewalk. Dacă visul Google va deveni realitate, vor fi amplasate zone în care cetățenii să își poată încărca gadgeturile peste tot în oraș și vor avea acces WiFi peste tot. De asmenenea, ar fi incluse și tehnologii pe bază de realitate virtuală, care le-ar permite publicitarilor să creeze reclame personalizate pentru fiecare, afișate pe panouri. Potrivit Vanity Fair, orașul ar fi o platformă de testare pentru vehicule autonome, internet foarte rapid și tot felul de dispozitive inteligente, conectate la internet.