11 feb. 2016 | 08:25

Perspectiva pilotului: cum e să ajungi la 480 Km/h în 4 secunde

VIDEO
Perspectiva pilotului: cum e să ajungi la 480 Km/h în 4 secunde

Nu ați simțit niciodată experiența pe care o trăiește un pilot de curse ce ajunge la 480 kilometri pe oră, aproximativ 300 de mile pe oră, în doar 4 secunde de accelerație pură. Acum aveți acces la așa ceva.

La nivel global există foarte multe competiții care s-ar putea să fi se pară complet străine. Mai ales când vine vorba de viteză, ați fi uimiți ce mijloace de transport au putut fi create în diverse colțuri la mapamondului. În orice moment se poate crea însă ceva și mai spectaculos.

Deși ați condus probabil o mașină la viteză mare sau foarte mare, iar cu un pic de noroc ați petrecut câteva minute într-un bolid de curse, foarte puțini se pot mândri cu faptul că, exceptând jocul Need for Speed, au participat la o cursă de tip ,,drag”. Dacă termenul vă este străin, acesta implică deplasarea la viteză foarte mare, în linie dreaptă, pe o distanță relativ mică.

În orice caz, pilotul Shawn Langdon fost competitor NHRA a acceptat să poarte o cameră pe cască pentru ca, pentru câteva minute, să ne pună și pe noi în pielea unui pilot de dragster. Automobil folosit în aces clip a fost un Top Fuel dragster ce poate ajunge în doar 4 secunde de la 0 la 300 mile pe oră (480 Kmph). În clipul de mai sus, în care secvența de viteză absurdă durează surprinzător de puțin, pilotul a parcurs o distanță de aproximativ 400 de metri în 3,77 secunde la o viteză de 141 metri pe secundă sau 510 Kmph.

Pentru a avea un termen de comparație, una dintre cele mai rapide mașini sport de stradă – Porsche 918 Spyder parcurge aceeași distanță în 10 secunde. Nici această performanță nu este de neglijat, dar în comparație cu Top Fuel dragster valoarea este rușinoasă. În definitiv, urmăriți clipul de mai sus pentru a înțelege mai bine intensitatea experienței și acelerația ce pare să fie aferentă unui avion, nu unei mașini pe patru roți.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele