29 iul. 2016 | 10:03

Cum dezactivezi hibernarea nativă în Windows 10: Fast Startup

TUTORIALE
Cum dezactivezi hibernarea nativă în Windows 10: Fast Startup

În speranța obținerii unui timp mai mic de pornire a sistemului de operare, Microsoft a introdus Fast Startup în Windows 10. Există însă câteva motive pentru care ați vrea să dezactivați acea funcție.

Cu mult timp înainte de lansarea Windows 10, cei de la Microsoft se mândreau deja în clipuri de promovare cu timpul foarte scurt de pornire al unui PC cu noul Windows. Respectiva performanță nu se datora însă neapărat sistemului de operare foarte optimizat și unei combinații dintre un mediu de stocare foarte rapid și un așa numitul Fast Startup, o variație a conceptului de hibernare.

Hibernarea a fost introdusă în Windows Vista și implica salvarea pe hard disk a întregului set de informații din memoria RAM cu scopul pornirii mai rapide a sistemului de operare și readucerea în prim plan a tuturor aplicațiilor deschise anterior. În Windows 8 și ulterior în Windows 10, Fast Startup pleacă de la o premisă similară, cu excepția faptului că aplicațiile pornite anterior nu mai sunt repornite. În schimb, o imagine a sistemului de operare pornit este salvată pe hard disk pentru a fi transpusă cât mai rapid înapoi în memoria RAM.

Fast Startup, în primul rând, ar putea genera timpi mai lungi de închidere a unui PC. În al doilea rând, dacă aveți un SSD nu foarte nou, scrierile repetate de date inutile pe hard disk la fiecare închidere a sistemului i-ar putea scurta viața, pe lângă faptul că vă consumă spațiu în plus. Există și posibilitatea să întâmpinați probleme cu configurațiile dual-boot, dacă aveți și o distribuție de Linux instalată pe lângă Windows 10.

Cum dezactivezi hibernarea nativă în Windows 10 și scapi de Fast Startup

Trecând peste faptul că sistemele cu un SSD rapid nu au nevoie de Fast Startup, dacă v-ați decis că vreți să dezactivați respectiva opțiune sau măcar să experimentați cum ar fi fără ea, pașii pe care trebuie să-i urmați nu sunt foarte complecși.

Faceți click dreapta pe butonul de start din Windows 10 și accesați meniul Power Options. În colțul din stânga sus, faceți click pe Choose What the Power Button Does. În partea de sus a acestei ferestre, după cum se poate vedea în captura de mai sus, există o notificare pe care trebuie să dați click pentru a dezactiva funcțiile gri, inaccesibile din partea de jos a ferestrei. Faceți click pe Change Settings That Are Currently Unavailable și, eventual, introduceți parola pe care o aveți la sistem. Ultimul pas implică dezactivarea Turn on Fast Startup (Recommended). Apăsați pe Save Changes și reporniți computerul pentru ca modificările să intre în vigoare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele