30 apr. 2016 | 10:35

Care e legătura dintre cafea și utilizarea Internetului

ACTUALITATE
Care e legătura dintre cafea și utilizarea Internetului

Ceea ce faci online ar putea avea legătură cu numărul de căni de cafea pe care le-ai consumat, arată un nou studiu.

Studiul a fost publicat săptămâna aceasta de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Auckland din Noua Zeelandă și Universitatea Monash din Australia și poate fi citit integral aici. Pe scurt, oamenii de știință au descoperit că e o legătură între activitatea noastră online și cafeaua băută, dar s-ar putea să nu fie cea la care te așteptai.

James Phillips, principalul autor al studiului, care cercetează de mult timp utilizarea tehnologiei și dependența, a spus că el și colegii săi erau curioși să vadă dacă pot identifica bolile mintale, raportându-se la modul în care subiecții folosesc tehnologia. Pentru acest experiment, s-au concentrat pe dependența de cofeină. Oamenii de știință au monitorizat 62 de studenți, pe o perioadă de două luni, cerându-le să specifice câtă cafea au consumat în ziua respectivă. Apoi, le-au analizat activitatea pe Blackboard, un portal online unde studenții citesc, fac teste și alte activități legate de școală. Au descoperit că cei care păreau dependenți de cofeină petreceau mai puțin timp online, dar și studiau mai puțin. În mai puține cuvinte, dependenții de cafea nu sunt cei mai eminenți studenți.

Totuși, studiul a fost realizat la scară mică, așa că ar fi pripit să dăm verdictul că cei care beau cafea sunt mai predispuși să procrastineze. Experții speră să dezvolte un sistem care să îi avertizeze atunci când comportamentul online al tinerilor indică probleme în viața reală. Dacă am merge departe cu imaginația, am putea vizualiza un e-mail de la un profesor, care ne spune că știe despre dependența noastră de droguri din ceea ce am completat când ne-am făcut temele online.

Nu e primul studiu care indică o corelație între timpul petrecut online și dependența de cafea, dar cel realizat de Phillips arată ceva mai mult. Cei care consumă prea multă cafea ar putea avea probleme serioase de concentrare și productivitate scăzută. Următorul pas ar fi să investigheze felul în care utilizarea internetului e afectată de consumul altor substanțe.